Projekt banar väg för läsning och simkunnighet

På fredagen invigdes projektet Bok och Bad i Tierp. Kombinationen syftar till att små barn tidigt ska komma i kontakt med böcker, men också till att alla barn ska lära sig att simma.

Invigning. Kenneth Gunnarsson (MP), ordförande i utskottet Barn och ungdom, invigningstalade när projektet Bok och Bad invigdes i Tierps bibliotek på fredagen. Till höger Kultur- och fritidschefen i Tierps kommun Sofia Nohrstedt.

Invigning. Kenneth Gunnarsson (MP), ordförande i utskottet Barn och ungdom, invigningstalade när projektet Bok och Bad invigdes i Tierps bibliotek på fredagen. Till höger Kultur- och fritidschefen i Tierps kommun Sofia Nohrstedt.

Foto: Peter Frisberg

Tierp2015-05-22 12:45

Några barn från en förskola och en pappa med barn fanns på plats vid invigningen i Tierps bibliotek. Kenneth Gunnarsson (MP), ordförande för utskottet Barn och ungdom, berättade om bokens betydelse för honom under uppväxten i fjällbyn Gäddede i norra Jämtland, hur böckerna öppnade ögonen för världen långt bortom hemtrakterna. När orten sedan fick ett badhus var lyckan total och lockade även badsugna från närliggande platser i Norge.

Kultur- och fritidschefen Sofia Nohrstedt tog vid och stående på knä undrade hon om de små visste hur en bok ser ut. Sedan förvandlade hon en matta till vatten och låtsades att det plaskade. Några av barnen vågade sig på att doppa fötterna i det fiktiva vattnet.

– Jag tror på den här kombinationen med bok och bad. Det är något vi kommer att se ännu mer av i framtiden, och även i andra sammanhang, säger Sofia Nohrstedt.

Bibliotekschefen Lusia Hatamian är en av initiativtagarna till projektet. Hon berättar att alla barn i Tierps kommun får en gåvobok vid födseln, och ytterligare en när de besöker barnavårdscentralen för 18-månaderskontroll. Förutom boken får familjen också ett gratis bad på något av kommunens fyra bad.

– All forskning visar att det är viktigt att man läser för barnen i tidig ålder. Tyvärr är det många föräldrar som säger att de inte har tid, säger Lusia Hatamian.

Hon berättar att det för tio år sedan var runt 70 procent av föräldrarna i Tierps kommun som läste böcker för sina småbarn. Nu är den siffran nere i cirka 30 procent, onekligen en skrämmande utveckling.

– Vi vet att det här är problematiskt. Projektet Bok och Bad är en medveten satsning för att motverka utvecklingen. I Stockholm gör biblioteken hembesök hos familjer, det kanske vi kan pröva här i framtiden, säger Lusia Hatamian.

Gunilla Ström är fritidsintendent i Tierps kommun.

– Vi satsar hårt på att göra Tierp till en vattensäker kommun, där alla ska lära sig att simma. Vi har skolsimskolor, Aspenbadet har öppet på kvällarna så barnen kan komma dit med sina föräldrar. Vi har också aktiviteter för de större barnen, säger hon.

Nyanlända får undervisning för att lära sig simma, antingen i särskilda eller blandade grupper.

– Skolorna är duktiga att ta till sig simundervisningen. Med det här projektet vill vi även locka hela familjer till våra badhus, säger Gunilla Ström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om