Prognosen visar ont om fynd i svampskogen

Riktigt torrt har det varit och knappt en svamp i sikte i de uppländska skogarna. Med blåbären ser det lite bättre ut, men enligt rapporter varierar det mycket mellan olika platser.

Torkan har försvårat det för svamparna.

Torkan har försvårat det för svamparna.

Foto: Monika Miranda Maureira / UNT Arkiv

Tierp2017-08-13 08:00

– Läget är katastrofalt när det gäller svamp, jag har inte hittat någon som helst matsvamp, säger Eva Allestedt som är svampkonsulent i Vänge.

På hösten håller hon i svampkurser, gör guidningar i skogen och har svamputställningar. Men i år blir det troligen dåligt med jobb om svampbristen håller i sig.

– Jag tror inte att det regn som har kommit nu räcker. Det behövs mer regn och kontinuitet i regnandet. Utan regn, ingen matsvamp, säger Eva Allestedt.

Hans Lagenius är även han svampkonsulent. Han är ute i skogarna så ofta han kan, var eller varannan dag i områdena runt Gimo och Östhammar. Han berättar att det är rikligt med svamp i Norduppland om det är ett bra år. Men i år finns det nästan ingen matsvamp alls i skogarna.

– Det går att hitta kantareller men de är väldigt små, sedan är det tomt på andra arter. Jag har hittat en Karl Johan, säger Hans Lagenius.

Den senaste tidens regn har resulterat i att några fler svampar tittat upp. I fuktiga områden kan man till och med hitta riktigt fin svamp, men generellt sett är läget dåligt. Bristen på nederbörd har gett de lägsta grundvattennivåerna någonsin i Uppland. För att svampen ska växa behövs det regn.

Det är andra säsongen i rad som det är dåligt med svamp. Förra året inleddes säsongen bra med mycket kantareller, men i början på augusti kom torkan och svampskogen började sina. I år tycker alla som UNT har pratat med att läget är värre.

– Här på Sigtunahalvön är läget bedrövligt, det är det sämsta kantarellåret jag varit med om, säger Gunnar Balfe som är ute och letar svamp och bär så gott som varje dag.

När det gäller blåbär är läget bättre. Enligt Gunnar Balfe finns det rikligt med blåbär på vissa ställen men de platser där det annars brukar vara gott om bär på är det tomt. Många blåbär är också väldigt små vilket beror på att det varit torrt under en längre tid.

– Hallonen är inte mycket att hurra för, de är väldigt små, säger Gunnar Balfe.

Även Jan Andersson i Uppsala vittnar om att det är dåligt med svamp och att många av blåbären är väldigt små.

– Det är inte lönt att ge sig ut och leta om man inte har något bra ställe, till exempel mellan ett kärr och fast mark där det är fuktigt, säger han.

Om man trots allt vill ge sig ut och försöka hitta svamp rekommenderar Eva Allestedt att gå på norrsidan av djup barrskog där fukten kan ligga kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om