Potatisen ruttnar efter regnig sommar

Regnsommaren kan leda till potatisbrist när knölarna står under vatten och ruttnar bort. Anders Johansson, Upplands potatis AB i Näs, Karlholm, räknar med att minst en tredjedel av årets skörd är förlorad.

På Anders Johanssons marker vid Svenskär står potatisen under vatten och stora delar av skörden ruttnar bort.

På Anders Johanssons marker vid Svenskär står potatisen under vatten och stora delar av skörden ruttnar bort.

Foto: Anders Badner

Tierp2008-09-10 08:00
- Här uppe i norra länsdelen ser det rassligt ut. Förra året vid den är tiden hade vi fått upp mycket. Nu har vi knappt börjat.
Han visar vägen ut från gården och potatislagret till en av sina marker vid Svenskärsängarna, längs vägen mellan Karlholm och Skärplinge. Anders Johansson beskriver marken som mycket väl lämpad för potatis och nog brukar den tåla en hel del vatten. Men att utsättas för mer eller mindre konstant regnväder en stor del av augusti och till nu är mer än jorden och knölarna tål. Blasten slokar brun. Anders Johanssons stövlar sjunker ner i jorden och han gräver med näven upp en handfull mjuka potatisar som inte är något att ha.

På fältet intill väntar King Edward, en något senare sort. Men inte heller där räknar Anders Johansson med någon vidare skörd, utom möjligen på de mer höglänta delarna av fältet.
Som normal skörd från de egna odlingarna på omkring 20-25 hektar räknar han ungefär 30 ton per hektar, det vill säga mellan 600 och 750 ton. Årets prognos pekar på i bästa fall mellan 400 och 500, i sämsta fall kanske bara 300 ton.
En absolut förutsättning för att skördesituationen ska ändras är att vädret vänder.
- Det skulle vänt för 2-3 veckor sedan. Det ser bättre ut inför helgen, men det har de lovat så många gånger förut. Men man lever ju på hoppet, säger han men har svårt att dölja en viss uppgivenhet.
Högt på önskelistan just nu står alltså soligt och varmt åtminstone en vecka för att det ska börja torka upp. För att huvuddelen ska kunna räddas behövs fint väder minst 2-3 veckor och helst omgående.
- Vi behöver inget mer regn före jul, sammanfattar han.
Anders Johansson tror att det kan bli ont om potatis, särskilt som blötvädret orsakat problem för potatisodlare i stora delar av landet. Till den uppsamlande handel han som grossist bedriver ser han sig nu om efter potatis på olika håll, bland annat i Dalarna och Gästrikland. Helst inte söderifrån.

Potatisen norrifrån har en helt annan smak än den från Skåne, säger han. Där och i Danmark har de för övrigt också vattenproblem, så det kan bli aktuellt att gå utanför landets gränser för att handla potatis. Upplands potatis AB har hittills i år inte importerat.
- Det är sista nödsituationen. Då är det i första hand Finland vi går till för de har ungefär likadana odlingsbetingelser, säger Anders Johansson och menar därmed jämförbar kvalitet.
För dagen med envist och hällande regn kvarstår risken för potatisbrist.
- Och vad som händer på vårkanten vet man inte nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!