Män i peruker och färggranna rockar och kvinnor och flickor i ankellånga klänningar och olika huvudbonader syntes under lördagen strosa omkring i Lövstabruks herrgårds omgivningar. För sjätte året i rad arrangerade Stiftelsen Leufsta en 1700-talsfest i den tidsenliga miljön, och utanför herrgårdens grindar välkomnades besökarna av Ulrika Borger Dåderman, stiftelsens verksamhetsansvarige, som dagen till ära var klädd i en ljusblå klänning.
– Vi är vana att ha mycket folk på invigningen. För två år sedan var det ett hundratal, men förra året var det 30-gradig värme så då kom bara omkring sextio personer, och nu är det kanske femton som dykt upp.
I väntan på fler besökare sköts invigningen upp, och det lönade sig. För under såväl körsången som under Göran Ulvängs detaljerade beskrivning av samhället under 1700-talet, trillade allt fler gäster in till invigningen i herrgården samtidigt som solens strålar letade sig in genom de höga fönstren. Samtliga fick också njuta av en melodi från det gamla flöjturet innan det var fritt fram att välja bland de olika aktiviteterna på programmet.
Flera valde att slå följe med 1700-talsexperten Lars Sjöberg som visade ostindiskt porslin i såväl herrgården som i sin egen bostad, det gamla brukskontoret i Lövstabruk.
– Porslinet visar hur viktig handeln mellan Asien och Sverige var under den här tiden. Vi började duka porslin, dricka te och konversera. Och vi skaffade nya möbler, som tebord till teceremonin, säger han.
1700-talsentusiasterna i Sällskapet Grevinnan Brahe från Uppsala struntade dock i eventuella formaliteter kring tedrickande och passade i stället på att ha en egen picknick utanför herrgården innan de bjöd på picknickkonsert och dans i Orangeriet. De formella titlarna var de dock noga med.
– Vi är alla grevar och grevinnor! utbrast de skämtsamt.
De två besökarna Maj-Britt Larsson och Lars Erik Larsson från Uppsala hade för första gången lockats till 1700-talsfesten just för Sällskapet Grevinnan Brahes konsert.
– Vi råkar vara granne med några av dem som ska uppträda, säger Maj-Britt Larsson.
– Men just nu väntar vi på visningen av 1700-talsbiblioteket, säger Lars Erik Larsson.
– Jag skulle vilja gå på konserten i Brukskyrkan också, men vi får se om vi hinner, säger Maj-Britt Larsson.
Flera barnfamiljer hade också hittat till 1700-talsfesten, och bland aktiviteterna som pågick framåt 18-tiden på lördagskvällen, fanns även en barnmodevisning och porslinskrossning samt möjlighet för barn att prova historiska kläder.
Porslin och musik på 1700-talsfest
Ännu en gång såg 1700-talsfesten ut att få lida på grund av vädrets makter, men när regndropparna slutat falla dök många nyfikna besökare upp i Lövstabruk för att se allt från dansföreställningar till ostindiskt porslin.
1700-talsentusiasterna i Sällskapet Grevinnan Brahe från Uppsala.
Foto: Astrid Iselidh
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!