Politiker stoppade polisanmälan
Kommunledningen i Tierp åkte på budgetkonferens och dinerade. Problemet var att anläggningen inte var godkänd för livsmedelshantering och ägaren polisanmäldes av bygg- och miljökontoret. Men det gillade inte ansvarig politiker som beslutade att anmälan skulle återkallas.
Anläggningen drivs sedan en tid av restauratören Günter Schneider, som också har restaurangverksamhet i Gimo herrgård och Stavsjö värdshus.
I slutet av mars besökte en inspektör restaurangen för att ta ställning till ett lokalgodkännande. Ansökan om ett sådant hade kommit in en vecka tidigare. Inspektören meddelade att för att köket skulle godkännas krävdes ett antal åtgärder.
Trots detta började köket användas, och mat serverades till gästerna.
— Vi kom överens om att inspektören skulle komma en torsdag. Sedan kom hon inte, och sedan föll det bara i glömska.
Men du har väl ju varit i krögare i så många år att du borde känna till reglerna om godkännande?
- Ja, det är alldeles riktigt, säger Günter Schneider.
Ida Gunnarsson menar att hon upplyste Günter Schneider om att han måste kontakta henne innan köket öppnade.
— Jag upplyste också om att de måste vara godkända innan de får börja med verksamheten. Vi kom överens om att de skulle ringa för att boka ett nytt besök när de var klara med åtgärderna. Det är rutin, och så gör vi alltid, säger Ida Gunnarsson, livsmedelsinspektör i Tierps kommun, som nu fått jobb i en annan kommun.
När Ida Gunnarsson småningom fick kännedom om att kommunen planerade att hålla en konferens i Söderfors herrgård upplyste hon därför bygg- och miljöchefen Katrin Karlsson och ordförande för bygg- och miljönämnden Göran Carlsson (s) om att tillstånd för mathantering ännu inte beviljats.
— Vi fick veta det av henne dagen innan konferensen, säger Katrin Karlsson.
Efter konferensen beslutade dock tjänstemännen vid bygg- och miljökontoret att polisanmäla verksamheten för misstänkt brott mot livsmedelslagen. Katrin Karlsson stödjer anmälan.
- Att man går dit och äter och sedan polisanmäler har ju inget med varandra att göra. Menar du att alla kommunanställda skulle kolla varenda gång man går ut och äter om anläggningen är godkänd? Den blev ju godkänd efter några dagar. Det var ett formaliabrott som inte var förenat med någon risk. Det är ungefär som att ta körkort, du får inte köra innan du får hem körkortet, säger Katrin Karlsson.
Men innan Nya Söderfors herrgård AB slutligen godkändes beslutade nämndordförande Göran Carlsson att polisanmälan skulle dras tillbaka.
Varför?
— Det fanns inget att anmäla.
Men lokalen var ju inte godkänd och det är ju inte bara kommunen som är kunder i restaurangen.
— Men våra tjänstemän på bygg- och miljökontoret hade inte möjlighet att åka dit och godkända den. Sedan var de inte tillgängliga och när det passade så var loppet kört.
Hur då?
—Då hade de ju redan kört i gång verksamheten. Det hela var en ren formalitet.
Hänger återtagandet samman med att ni från kommunledningen varit där och haft en konferens?
— Jag ser inte ett jäkla dugg samband. Det där har jag hört förut från en tjänsteman. Man måste titta på omständigheterna.
Kan andra företagare och privatpersoner i Tierps kommun nu förvänta sig samma välvilliga behandling om man saknar godkännande för någon typ av verksamhet?
— Det kan jag inte svara ja på generellt. Men ibland finns det vissa omständigheter, som i det här fallet. De tänker jag inte ta upp med dig. Jag har diskuterat detta med inspektören.
Hur tror du andra uppfattar likheten inför lagen i Tierp när kommunen agerar på det här sättet?
— Den är inte förändrad, säger Göran Carlsson, som säger att han informerade ansvariga kommunalråd om att restaurangen saknade tillstånd då de anlände till herrgården .
Fortfarande tycker Ida Gunnarsson inte att hon fått någon riktig förklaring till varför anmälan togs tillbaka. Att det skulle finnas några speciella omständigheter som Göran Carlsson uppger känner Ida Gunnarsson inte till.
— Det är i alla fall inget han har diskuterat med mig.
UNT har begärt att få se räkningen för budgetkonferensen. Men ekonomichefen Conny Rönnholm uppger att kommunen ännu inte har fått någon.
Men enligt Günter Schneider är den skickad för två veckor sedan.
- De har fått en korrekt faktura. Där framgår att det var helpension. Vi serverade mat och dryck. Vi hade fått ett temporärt serveringstillstånd för alkohol när kommunen var där, säger Günter Schneider.
Ansökan om temporärt serveringstillstånd för starköl, vin, spritdrycker lämnades in dagen före konferensen och beviljades av Tierps kommun samma dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!