Politiker överens: Slopa minutstyrningen inom hemtjänst

S vill slopa minutstyrningen för att istället låta hemtjänstpersonalen planera sitt arbeta tillsammans med sina kunder. Ett arbetssätt som Örebro kommun mer och mer börjat utgå ifrån inom sin hemtjänst. Även M välkomnar initiativet.

Tierpspolitikerna Åsa Sikberg (M) och Viktoria Söderling (S) är överens om att minutstyrningen inom hemtjänsten bör slopas.

Tierpspolitikerna Åsa Sikberg (M) och Viktoria Söderling (S) är överens om att minutstyrningen inom hemtjänsten bör slopas.

Foto: Kjell Sjöberg och UNT-arkiv

Tierp2021-04-20 16:00

Under föregående mandatperiod påbörjade Socialdemokraterna arbetet med att individanpassa hemtjänsten. I och med detta infördes IBIC, Invidviden behov i centrum, som metod vid biståndsbedömning. 

Vilket innebar att de olika insatserna delades in i mindre delar och den äldre fick genom det ett större handlingsutrymme och självständighet genom att själv kunna utföra de delar av en uppgift som de kunde själva. 

Nu vill partiet ta steget längre och släppa minutstyrningen helt menar Viktoria Söderling (S). 

– Så länge som vi använder det här som planeringsverktyg kommer det alltid vara så att de anställda känner att de jagar minuter. Vi behöver hitta nya arbetssätt och då tror jag att den här minutplaneringen måste bort, säger Viktoria Söderling (S).

– Ska man planera varje minut får det inte hända något oförutsägbart för då måste man hela tiden planera om eller rädda genom att plocka bort någonting annat. 

Åsa Sikberg (M) är precis som Viktoria Söderling positiv till aspekten till att de anställda ska få möjlighet att själva planera sina scheman så att de passar dem och deras kunder bättre. 

– Det är bra att Viktoria Söderling lyfter det här frågan. Det var aldrig menat att personalen skulle känna att de blev klockade när systemet infördes. Det skulle fungera som en kvalitetsäkring, att kunden får den hjälp som de fått beviljad tid för, säger Åsa Sikberg (M), ordförande i utskottet arbete och omsorg i Tierps kommun. 

I sin motion nämner Victoria Söderling flera kommuner som redan börjat ta fram åtgärder för att slopa minutstyrningen helt. En av dessa är Örebro kommun och deras förhoppning är att de anställda oftare ska kunna planera sina arbeten själva. 

– I dag arbetar de anställda fortfarande efter ett dagsschema, och det finns en planering efter vad och när något ska utföras. Eftersom de anställda inte längre får ersättning för antalet minuter som de utför blir det lite lättare att styra arbetet själv, vilket också är det som vi vill komma åt, säger John Johansson (S), kommunalråd med ansvar för Social Välfärd i Örebro kommun. 

– Om en omsorgstagare behöver extra stöd en dag så är det helt okej. De anställda får nu en möjlighet att nyttja tiden bättre under en hel dag. 

Karta: Tierps kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!