Politiker åtalas för misshandel

Kammaråklagare Ewa Korpi har beslutat väcka åtal mot vänsterpartiets gruppledare i Tierp, Urban Blomster, som i början på juni polisanmäldes för misshandel. Urban Blomster nekar till anklagelserna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Tierp2008-06-27 18:07
Urban Blomster polisanmäldes 7 juni för att ha misshandlat sin sambos tonårige son i samband med en dispyt mellan pojken och styvpappan. Urban Blomster ska enligt anmälan, som gjordes ett par timmar senare samma kväll av pojkens pappa, bland annat ha tagit fast pojken om halsen och tryckt upp honom mot en vägg. I förundersökningsmaterialet finns bilder som styrker målsägandes uppgifter om att greppet skulle orsakat rodnader på halsen.
- Bevisläget är sådant att jag beslutat väcka åtal, jag bedömer att jag kan styrka brott, säger kammaråklagare Ewa Korpi till UNT.

Men Urban Blomster förnekar att han skulle ha gjort sig skyldig till misshandel. Han säger att han tagit om pojkens nacke och föst honom framför sig för att fortsätta en upphettad diskussion inne i bostaden hellre än utanför.

Urban Blomster dömdes 2004 för misshandel av samma person som gjort polisanmälan också denna gång. Han lämnade då alla sina politiska uppdag i kommunen, sin plats som vänsterns gruppledare och sin plats i fullmäktige och kommunstyrelse, redan i samband med att han åtalades.

Nu säger du att du kommer att sitta kvar, vad är skillnaden?
- Det är stor skillnad, i dag har partiets styrelse givit mig sitt fulla stöd att fortsätta. Förra gången kände jag inte alls på samma sätt, då var det mycket mer kaotiskt, jag hade alkoholproblem och det enda som då var viktigt var att få komma i gång med en behandlingsplan så fort som möjligt, säger Urban Blomster.

2004 blev domen skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.
Är du helnykter nu?
- Absolut, det har jag varit i fyra år, jag gick i behandling enligt Minnesotamodellen och går fortfarande regelbundet på AA-möten.

Trots att han dömts var det aldrig fråga om att utesluta Urban Blomster ur partiet, och till valet 2006 var han tillbaka i politiken igen, som förstanamn på v-listan i Tierp. På distriktsnivå säger man på fredagen, sedan åtalet blivit känt, att man inte vill gå händelserna i förväg och därför inte vill uttala sig om Urban Blomsters framtid i partiet, det är ordföranden i Tierp som ska sköta kontakterna på det lokala planet. Och från det hållet säger sig alltså Urban Blomster ha fått oreserverat stöd under fredagen.

Vänsterpartiets ordförande i Tierp, Elisabet Rosengren, gick på fredagseftermiddagen inte att nå för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om