När Tomas Eriksson, tillförordnad chef för lokalpolisområdet Norduppland, beskriver skillnaden mellan det gamla polishuset och det nya gör han det med tre ord:
Natt och dag.
– Det är verkligen två fullständigt olika arbetsmiljöer vi pratar om. Den gamla polisstationen byggdes på 1960-talet. Den här som vi sitter i nu på 2010-talet, säger Tomas Eriksson när vi promenerat från gatuplanet upp till den nya relaxavdelningen med gym i den nya tillbyggnaden en trappa upp.
Flyttfirman åker skytteltrafik med sina stora flyttbilar mellan Torggatan och Gävlevägen och det är flyttlådor överallt. Vi har inte suttit många minuter i realxen förrän ett stort kyl- och frysskåp svischar förbi och ställs på plats.
Redan vid entrén med sina många och stora fönster som släpper in generöst med ljus slås den nya tonen an:
Polishuset har så mycket ljus, öppna och fräscha ytor.
Lena Lööv har jobbat elva år i receptionen, först i Älvkarleby och sedan på Torggatan. Hon tar bland annat emot hittegods, anmälningar och jobbar med passärenden och är ett av de ansikten som besökarna först möter.
– Jämfört med det här så var gamla polishuset trångt och mörkt. Självklart påverkar det trivseln för oss som jobbar här och besökaren får ett så mycket trevligare och vänligare första intryck, säger Lena och griper tag i en flyttlåda som ska tömmas av föremål.
Polisen har i många år planerat för att flytta till mer moderna och tidsenliga lokaler. Tomas Eriksson har följt processen och i dag kan ha le åt en del turer, fast väntan då kunde kännas tålamodsprövande.
– Redan i december 2009 hade vi planerat att dricka det första luciakaffet i den här fastigheten. Men nya turer gjorde att flytten drog ut på tiden. Då planerade vi att flytta in i den andra halvan av byggnaden. Vi insåg att det var den hr sidan som skulle passa bättre och ritningarna fick göras annorlunda.
Kontoren och receptionen är placerade i den befintliga huskroppen.
I den nya tillbyggnaden finns sju nya arrester, garage, omklädningsrum, relax och gym.
– De nya lokalerna är verkligen anpassade efter våra önskemål och efter våra arbetsmetoder. Vi har till exempel separata förhörsrum som vi inte hade tidigare, anpassade utrymmen för tekniska undersökningar, rum anpassade för videoförhör och barnförhör, rum med medhörning, telefon- och högtalarsystem. Polisstationen på Torggatan var byggd för 1960-talets krav. Den här för dagens. Självklart påverkar det allt vårt arbete på ett positivt sätt, säger Tomas Eriksson.