Polisen har identifierat klottergrupper
Genom att identifiera så kallade tags och informera elever om följderna av att klottra ska polisen minska klottret på Centralskolan. Svårare blir det att komma åt de som klottrat på Upptåget.
Genom att identifiera så kallade tags, klottrarnas signaturer, kan polisen nu dra slutsatsen att det rör sig om två olika grupper av klottrare:
— På Centralskolan är det minderåriga som klottrat, mest med tuschpenna. Men också Upptåget har drabbats när det stått i Tierp över natten, och där är det mer professionella klottrare det rör sig om, säger närpolischef Bertil Gunnarsson.
Svårt med Upptåget
Att komma åt dem som klottrat på Upptåget tror han kan bli svårt. En lösning skulle kunna vara att sätta upp bevakningskameror på stationen, vilket polisen har föreslagit för Tågkompaniet som äger Upptåget.
Större chans har man att få klottrarna på Centralskolan att sluta:
— Vi har varit i kontakt med personalen på skolan och några föräldrar till misstänkta klottrare. Nästa steg är att få fram fler namn på misstänkta och få dem att förstå att det är ett brott att klottra. Ett brott som kan ge både böter och skadestånd.
Enligt Bertil Gunnarsson går skadegörelsen upp och ner i perioder. För ett par år sedan ökade klottret i Söderfors och Örbyhus. Då gick polisen in med liknande insatser som man nu gör i Tierp, vilket ledde till att man fick bukt med problemet.
Nu är det en ny generation unga som klottrar, menar Bertil Gunnarsson. Och han tror att de flesta inte inser vidden av vad de gör.
— Risken är att de halkar in på en fortsatt kriminell bana.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!