Polisen: Därför dröjer det att åldersbestämma barnet

Oavsett om det avlidna barnet dött i närtid eller för 300 år sedan är det viktigt att bevara så mycket som möjligt av kvarlevorna – vilket fördröjer utredningen.

Analysen av de kvarlevorna i den näverlåda som hittades på en vind i Skärplingetrakten dröjer.

Analysen av de kvarlevorna i den näverlåda som hittades på en vind i Skärplingetrakten dröjer.

Foto: Privat

Tierp2021-09-09 15:00

22 augusti hittade nyinflyttade Therese Blixt ett barnskelett i en näverlåda på vinden i sitt hus i Skärplingetrakten. Hon kontaktade polisen direkt och en mordutredning inleddes.

Polisen misstänker att kvarlevorna kan ha legat i huset under lång tid, dock kan man inte utesluta att det har skett i närtid. Sedan fyndet uppdagades har man försökt fastställa barnets dödsorsak och ålder genom en rättsmedicinsk undersökning. 

Vanligtvis brukar ett provresultat ta några veckor, men på torsdagen uppger polisen att fastställandet av skelettets ålder dröjer. Det beror på att man måste göra om undersökningen från början, det vill säga göra en ny analys.

Jonas Eronen, polisens presstalesperson, berättar att det finns tre anledningar till att resultaten tar längre tid att få fram än väntat. 

– Man har behövt gå väldigt försiktigt till väga vid undersökningen vilket gör att det drar ut på tiden, säger han.

Om det visar sig att barnet har dött i närtid är det viktigt för utredningen att man har påverkat fyndet så lite som möjligt. Om barnet däremot dött för länge sedan vill man ha skelettet så intakt som möjligt för att kunna göra en historisk utredning. Den tredje anledningen till att man vidtar försiktighetsåtgärder är av respekt för den avlidne.

Huset där skelettet hittades byggdes på 1700-talet, vilket innebär att skelettet kan vara upp till 300 år gammalt.         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!