Plusresultat med tung minuspost

Individ- och familjeomsorgen fortsätter vara en tung börda för Tierps kommun. Bokslutet för 2012 visar visserligen på 3,4 miljoner i plusresultat. Men den sociala enheten går back med drygt 30 miljoner kronor mot budget och drar alltså ned årsresultatet kraftigt.

Tierp2013-03-05 08:02

– Mycket bättre än 2011 men ändå inte ett resultat jag är nöjd med.

Det säger kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) i en bokslutskommentar, som för övrigt präglas av bekymmer över att kostnaderna stiger på den sociala sidan, ungefär 20 miljoner kronor dyrare än 2011.
– Det är svårt att hitta förklaringar. Det är inte fler mottagare av försörjningsstöd, snarare färre, men beloppen är väldigt mycket större. Även kostnaderna för placeringar och familjehem har dragit i väg, säger Bengt-Olov Eriksson.

Kommunledningen har redan satt experter från PWC på att djupdyka i problemet.
– De ska titta på strukturer, metodik och arbetssätt, säger han.

Bengt-Olov Eriksson understryker att deras insatser handlar om betydligt mer än siffergranskning och analys.
– De kommer att jobba direkt i verksamheten ungefär fyra dagar i veckan.

Sociala enhetens hittillsvarande chef har nyligen sagt upp sig. Därmed har chefen för Medborgarservice Per Jonsson för tillfället även operativt ansvar för enheten. Myndighetsansvaret hade han redan, som följd av den omorganisation av myndighetsutövningen för barn och unga som genomfördes från årsskiftet 2012.
– En bra omorganisation, även om den hittills inte gett förväntad positiv effekt, säger Bengt-Olov Eriksson. Med facit skulle vi kanske haft PWC som konsulter och stöd redan när vi startade den sociala enheten.

Kommunstyrelsens ordförande säger att underskottet på den sociala sidan varit svårt att förutse och inte stod klart förrän efter årsskiftet.
– Det är inte bara att gå in i ekonomisystemet och titta, säger han och hänvisar exempelvis till beslut om betalningsströmmar som inte syns förrän långt senare.

Allt är ändå inte mörker, Bengt-Olov Eriksson lyfter fram positiva delar i bokslutet.
– Gymnasieskolan visar ett plus på en miljon kronor. Även grundskolan och äldreomsorgen är glädjeämnen.

Opositionsrådet Catarina Deremar (C) har otåligt väntat på information från majoriteten om 2012 års resultat.
– Jag är förvånad över att kommunledningen inte talat med oppositionen om hur det står till. Från alliansen har vi ju varit tydliga med att vilja medverka till breda lösningar.

Med ledning av de uppgifter hon själv skaffat på egen hand och sociala sidans kostnadsstegring drar hon flera slutsatser:
– Det måste ligga på styrning och ledning. Vi måste ha tidiga insatser. Vad är det som gör att det händer så lite på det området? undrar hon.

För bättre kostnadskontroll jämför hon med äldreomsorgens beräkningsmodell kostnad per brukare.
– Den måste gå att använda även i individ- och familjeomsorgen, anser hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!