Plats på äldreboende ersätts av hemtjänst

Antalet särskilda boenden för äldre minskar över hela landet. I Älvkarleby och Tierps kommuner försvinner de fortare än någon annanstans i Sverige, till förmån för hemtjänst. Enligt socialstyrelsen behöver det inte vara negativt.

Tierp2005-07-28 00:00
Det är efter den senaste månadens debatt kring tre fall av missförhållanden inom hemtjänsten i Sundsvall som kritiska röster höjts om att kommunerna inte klarar av att uppfylla sina skyldigheter mot äldre medborgare. Anledningen till det ska då vara att de erbjuds service i sina hem istället för i särskilt boende.
Men enligt Ulla Höjgård, utredare vid socialstyrelsen, behöver inte minskat antal särskilda boenden vara detsamma som sämre äldrevård.
— Det finns de kommuner som minskar antalet särskilda boenden och ersätter det med minst lika bra vård i hemmet, säger hon.
I Sundsvall avled två äldre i sina hem efter att hjälpen uteblivit, trots att de kontaktat hemtjänsten. Ulla Höjgård, vill inte uttala sig om specifika fall men medger att det finns kommuner som drar ned på särskilda boenden av ekonomiska skäl, utan att ersätta dem med bra hemtjänst.

Minskar i hela landet
Tendensen är att antalet särskilda boenden för äldre minskar över hela landet.
Orsakerna till det är flera.
Dels beror det på att många äldre gärna vill bo hemma, dels beror det på att det ofta är billigare för kommunerna med hemtjänst. Men en tredje anledning är också att de särskilda boendena ofta inte uppfyller kraven för hur de ska se ut och vara utrustade.
— Flera servicehus läggs ner av den anledningen. Många av de som byggdes under sjuttiotalet håller inte måttet längre, och då lägger kommunerna ofta ner dem, säger Ulla Höjgård.
På en del håll minskar dessutom antalet äldre. Det är dock tillfälligt, när generationen födda på 40-talet blir äldre kommer vårdbehovet att öka radikalt.
Inga-Lill Aronsson är tillförordnad socialchef i Älvkarleby kommun som toppar listan, strax före Tierps kommun, över kommuner i landet där antalet särskilda boenden minskar. Hon är inte orolig för att de äldre får sämre vård sen hemtjänsten fått större ansvar.
— Det är mindre efterfrågan på särskilda boenden numera. Och tidigare har vi haft väldigt många sådana. Som jag uppfattar det vill de äldre hellre bo hemma och då uppfyller vi deras behov där i stället.
Inga-Lill Aronsson ser utvecklingen som positiv.
— Det är bra att man får chansen att få det stöd man behöver där man helst vill bo, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om