Antalet ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige fortsätter att öka. Under årets sex första månader har antalet barn som söker asyl i Sverige ökat med 70 procent jämfört med samma period 2013. Tierp är en av många kommuner som nu får ta ett större ansvar för att barnen ska kunna tas omhand.
– Det är en stor utmaning för alla kommuner. Men jag tycker det är bra att mottagandet fördelas över landet, i stället för att några få städer får ta nästan hela ansvaret, säger Matthew McNeill vid socialtjänsten i Tierp.
Han har åkt in till kontoret under semestern för att gå igenom arbetsansökningar. Till hösten utökar Bergis antalet asylplatser från fyra till sju – och då kommer det att behövas mer personal. Totalt sex nya tjänster ska tillsättas.
– Det vi söker är varma personer som har intresse och förståelse för andra kulturer och en relevant utbildning, säger Matthew McNeill.
De nya lokalerna ligger på Tegelbruksgatan och håller just nu på att renoveras.
– Det är där vi ska ha de sju asylplatserna. De som får permanent uppehållstillstånd går sedan vidare till PUT-boendet, och det kommer att vara på Bergis.
Efter det följer en utslussningsverksamhet kallad 18+, som ger stöd i vardagen åt de som fyllt arton år. Just nu finns nära tjugo ungdomar fördelade i de tre olika stegen, en siffra som kommer att öka betydligt i och med att asylplatserna blir fler.
– Vi måste planera långsiktigt, eftersom det här kommer att kräva mer resurser även senare när de ensamkommande ska vidare från asylboendet, säger Matthew McNeill.
En viktig del av det nya Bergis kommer att vara satsningen "Hitta rätt". Den påbörjades det här året och går ut på att undervisa om hur Sverige fungerar; till exempel vad gäller politik, myndigheter och organisationer. Matthew McNeill berättar att socialtjänsten även vill satsa på att hitta fler vägar ut i arbetslivet för dem som saknar grundskoleutbildning.
– Alla är inte likadana och därför måste vi satsa på individuella lösningar. För vissa kan det kan vara svårt att ta igen alla åtta grundämnen på några få år och för dem kan det passa med praktik, vuxenutbildningar och andra vägar in i arbetslivet, säger han.
Senyong Nuldin är tillförordnad chef på Bergis i sommar och berättar om det nya asylboendet.
– Just nu är min och övriga personalens roll att ge förslag på hur de nya lokalerna ska se ut, men även att se till så att de ungdomar som redan finns på Bergis är förberedda på förändringarna. De nya lokalerna ser bra ut och vi är väldigt nöjda hittills, säger han.