Pensionärsorganisationerna PRO, RPG och SPF hade på onsdagseftermiddagen bjudit in de politiska partierna till en utfrågning på Möbeln. Samtliga partier i fullmäktige hade bjudits in. Alla utom Sverigedemokraterna ställde upp. En hel de pensionärer hade infunnit sig.
Pensionärerna hade i förväg formulerat tre frågor - hur ser politikerna på ett kommunalt pensionärsråd, hur ser ni på ett kommunalt trygghetsboende samt är politikerna är nöjda med den låga rankning Tierps kommun får bland Sveriges kommuner när det gäller äldreomsorg.
Politikerna var också överens om att det nya rådet skall skilja sig från ett tidigare pensionärsråd som ingen tyckte fungerade bra. Rådet plockades bort för en mandatperiod sedan då kommunen omorganiserade sin verksamhet. Men nu skall rådet uppgraderas.
– Det ska föras noggranna anteckningar och protokoll i det nya rådet, sa Håkan Thomson från Miljöpartiet. Det ska ha tyngd och högre status.
Daniel Blomstedt (M) erkände att politikerna inte alltid har alla svar utan bör lyssna på medborgarna.
– Vi vill ge pensionärsrådet en ny chans, sa Blomstedt.
– Lika eniga som vi var att vi förut inte ville ha någon pensionärsråd, lika eniga är vi nu att vi nu ska ha ett, men nu mera formaliserat, sa kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S).
På frågan om trygghetsboende var alla också överens. Sådant boende planeras redan i Björken i Tierp och är en mellanform mellan hemtjänst och biståndsbedömt äldreboende. Här fanns bara oenighet om finansiering och upplåtelseformer. Panelen fick frågan om hur det skulle finansieras. Daniel Blomstedt (m) ville ha in privata initiativ Att höja skatten för att bygga när man är mitt uppe i en finanskris trodde han inte på. Bengt-Olov Eriksson påpekade att skattemedel inte får användas till trygghetsboende. Det är de boende själva som betalar. Det blev alltså ett rungande ja från panelen på två frågor som inte kostar kommunen någonting.
På den tredje frågan om Tierps låga placeringar på olika kommunala rankningslistor erkände kommunalrådet Eriksson att han ”självklart inte är nöjd, även om han hade en del frågetecken kring en del av jämförelsekriterierna. Men han förde fram demenscentrumet på Wesslandia, en ny kostorganisation med lokalt lagad mat och fler heltider i vården som förbättringar.
– Mycket deltider underlättar inte ambitionen att skaffa välutbildad personal.
I en avslutande runda slungade Daniel Blomstedt ut kritik mot kommunen för många års misskötsel av kommunen:
– Vi är djup oroliga - enorma problem i skolan, brister i äldreomsorgen. Fyra år till som hittills så har vi inte mycket till kommun kvar. Vi måste ändra tänkesättet och testa vår egen verksamhet med konkurrens.
– Det där håller jag inte alls med om, sa Bengt-Olov Eriksson och pekade på den höga trivseln i skolan, utmärkta kommunikationer som snart blir ännu bättre då Tierp inlemmas i TIM-Trafiken.