Elise Hedström har just handlat två liter jordgubbar till sina barnbarn som snart kommer på besök. Hon bor ensam på Tegelbruksgatan i centrala Tierp men har sina sju barn på nära håll. Fem bor i Tierp och två i Söderfors.
– Jag trivs bra. Det är nära till affären och jag har ett fint boende. Jag har bott i samma lägenhet i 17 år och klarar matlagning och städning själv. Vill jag ta mig någonstans får jag hjälp av mina barn, de har bil. Utan dem skulle det vara svårare, säger Elise Hedström.
Elise Hedström har inga problem att aktivera sig, hon är med i kyrkans syförening och spelar bingo ibland. Det enda hon har att klaga på är att hyran är för hög. En som inte är lika nöjd är Rose-Marie Johansson. Hon bor på ett 55+-boende i Tierp.
– Det finns ingenting att göra här. I andra kommuner har jag hört att de har lekplatser för äldre där man kan träffas. Nu på sommaren är det extra illa, då stänger allting, säger Rose-Marie Johansson.
Hon berättar att där hon bor ordnas aktiviteter ibland av de boende, men om man inte var med från början så är det svårt att komma med i gemenskapen.
– Jag funderar faktiskt på att flytta härifrån till Gävle, säger Rose-Marie Johansson.
Även Gert Berlin, ordförande för PRO i Tierp och Tierp samorganisation, tycker att det finns mycket att göra för att förbättra för pensionärerna i Tierp.
– Att det saknas resurser till äldrevården här är inget nytt, Tierps kommun har länge legat dåligt till även i Statistiska Centralbyråns och Sveriges Kommuner och Landstings undersökningar. Men vi ser en liten vändning nu, kommunen satsar på trygghetsboenden och ett pensionärsråd där pensionärerna får säga sin mening, säger Gert Berlin.
Han upplever att kommunen lyssnar, men att det är viktigt att inte bara prata utan att ha väl underbyggda argument.
Vad har du för önskemål för pensionärerna i Tierp?
– Kontinuiteten i hemtjänsten behöver förbättras. Jag känner till fall där en pensionär fick träffa 15-16 olika personer under en vecka. Tierp skulle behöva bli mer handikappanpassat, vi skulle behöva fler hissar, säger Gert Berlin.
I PRO:s undersökning har fyra grupper från äldreboenden i Karlholm, Tierp, Örbyhus och Söderfors deltagit, totalt 15-20 personer. De har fått betygsätta allt från boende och tillgänglighet till fritid, inflytande, vård och omsorg. Genomsnittsiffrorna har skickats in till riksorganisationen. Enligt Gert Berlin var svaren från de olika grupperna väldigt lika.