2006 arrangerades för första gången Arkivens dag i det vackra brukssamhället. Det var då Korsnäs skänkte hela Gimoarkivet till Leufsta Bruksarkiv. Det rymmer allt från Rånäs bruk i söder till Strömsbergs bruk i norr. Sammanlagt tolv uppländska bruk finns representerade. Mycket av materialet fanns förstås redan i Lövstabruk där familjen de Geer drev bruket fram till Louis de Geers död 1925.
På lördagen fylldes lokalerna av dem som varit där förr och nya nyfikna. I det rum där musiken stod i centrum spelade Daniel Hedman låtar ur den norduppländska låtskatten på sin silverbasharpa. Delar av nyckelharpan har tillhört spelmannen Johan Bohlin som gick bort 1915, så det är en riktig raritet Daniel Hedman har i sin ägo. Mellan låtarna berättade han historier och anekdoter för dem som ville lyssna.
MaryAnn Olarsbo i Lövsta Bygderåd är en av dem som är aktiv i arbetet med Leufsta Bruksarkiv. Arkivet håller öppet en dag i veckan normalt, men Arkivens dag är förstås något extra för gruppen som arbetar med de gamla kartorna, böckerna, fotografierna och all annan dokumentation.
– Det är så roligt att vi kan visa originalverken för besökarna, säger hon.
Familjen de Geer, och inte minst den siste ägaren av Lövstabruks herrgård Louis de Geer, har förstås bidragit till den historiska skatt som finns i Bruksarkivet.
– Han ville skriva Lövstas historia och bjöd in riksbibliotekarien Erik Wilhelm Dahlgren att hjälpa honom. Men han förstod först när han kom till Lövstabruk och såg allt material vilket arbete han hade framför sig.
Gränslöst var som nämnts tema under dagen och framställdes i olika varianter. Gränslös migration berättar om vallonernas ankomst till Sverige och inte minst de uppländska bruken. Utan deras kunskap om järnhantering hade Sverige varit ett fattigare land.
En annan del av utställningen handlar om Gränslösa kartor. Bruksarkivet innehåller ett digert kartmaterial som berättar om bygränser, gärdesgårdar, stigar och mycket annat från tiden före storskiftet på 1700-talet.
Att musiken är gränslös är ingen nyhet. i Norduppland fanns – och finns än i dag – många skickliga spelmän. Louis de Geer uppskattade musiken och bjöd in spelmän till herrgården. Han tog också initiativ till den stora inventeringen av låtskatten som genomfördes av en man vid namn Gunnar Norlén 1915–1917. Han tecknade ned alla låtar som spelades i trakten på den tiden. Sammanlagt 400 låtar finns bevarade i tre inbundna böcker i arkivet.
Lövstabruks kyrkliga syförening är årets förening och delar av deras ideella arbete kunde också beskådas under dagen.