Dagen då tidningen är på besök visade sig solen från sin bästa sida. Den pampiga herrgården ser faktiskt extra kycklinggul ut lagom till påsk när solen lyser upp mot fasaden.
Lövstabruks herrgårds husfru, Ingela Ogdal, möter oss vid den stora entrén som vetter ut mot den stora borggården. Inne i den stora hallen har hon gjort påskfint med kycklingar, påskägg och mycket annat inför helgen då herrgården för första gången sedan i augusti kommer att hålla öppet.
– Flera aktörer i bruket kommer hålla öppet under påsken och vi alla är taggade att dra igång, fast på ett lugnt sätt, säger Ingela Ogdal.
Herrgården kommer vara öppen från fredag till måndag i påsk. På grund av rådande läge så kommer man ta in ett visst antal besökare åt gången som på egen hand kommer få gå på upptäcktsfärd.
– Vi kommer ha QR-koder som man kan scanna in för att få texter upplästa i de olika rummen. Det kommer även finnas en guide på plats som kommer kunna svara på besökarnas frågor.
Då man i nuläget inte kan arrangera några konserter i Lövstabruks kyrka så har Svenska kyrkan istället valt att spela in en större konsert i kyrkan vid ett tidigare tillfälle som kommer finnas tillgänglig för allmän beskådan via deras hemsida från och med påskafton.
Lukas Arvidsson, organist vid Cahmanorgeln i Lövstabruks kyrka och konstnärlig ledare för Leufsta Cahman Academy, beskriver musiken som en blandning av barock- och folkmusik.
– Vi vet med säkerhet att just den här musiken faktiskt har spelats på herrgården tidigare, den heter "Kyrkomusik på påskdagen 1757", säger Lukas Arvidsson.
– Som vi förstår så har det spelats mycket salongsmusik här på herrgården, och när man lyssnar på musiken så får man upplevelsen av att det varit en glad stämning. Det verkar ha bjudits på mycket fester, dans och mat här.
Att påsken varit en tid för musik och god mat är inte alls så konstigt med tanke på att påsken historiskt sett avslutat en 40 dagar lång fasta. Vilket inom kristendomen har symboliserat förberedelsen inför Jesus återuppståndelse på påskdagen.
Under denna fasta skulle man äta väldigt salt mat i form av sill och sillgröt berättar Ingela Ogdal. En tradition som funnits i både norduppland och i södra delen av landet.
– Man skulle påminnas om Jesus lidande och man fick inte dricka vatten trots att maten var salt, det skulle vara riktigt jäkligt, säger hon.
Men när fastan väl var slut, då var det högtid för festligheter. I norduppland var det exempelvis populärt att äta smörgåsbord, risgrynsgröt, stekhare, lammstek och lutfisk.
Under fastan var det även förbjudet att äta ägg, så när väl fastan var över så passade man på att äta ägg i större mängder.
– Det finns vissa uppteckningar om at det ska finnas obegränsat med ägg. Jag har hittat en anteckning där man som anställd på ett gods till exempel fick två ägg istället för ett, säger Ingela och skrattar.
För Lövstabruks herrgård och många andra verksamheter i kommunen har det varit en lång fasta. Fast en fasta i form av corona.
Påsken associeras ju med återuppståndelse, kan man säga att påsken kommer bli en slags återuppståndelse för Lövstabruks herrgård?
– Ja det kan man nog, men vi kommer ta det väldigt lugnt och hålla på de restriktioner som finns, säger Ingela Ogdal.