Vad ryms inom ditt uppdrag?
– Jag ska utreda hur man kan utveckla idrottsanläggningarna i Tierps kommun. Hur ser behovet ut? Vad finns det för möjligheter? Jag ska se över hur man kan jobba framåt. Det här är en tjänst som har saknats i kommunen.
Hur långt har du kommit?
– Jag kom direkt in i jobbet med den nya Centralhallen och sedan har det bara rullat på. Jag har skaffat mig en bild av läget och det är väldigt mycket som behöver göras.
Ja, hur mår fritidsanläggningarna i Tierp egentligen?
– På många ställen ser det ut som det gjorde på 1970- och 80-talet, många lokaler och omklädningsrum är 40 år gamla. Innan renoveringen såg omklädningsrummen i PEK-hallen i Skärplinge ut som de gjorde för 25 år sedan när jag spelade ishockey. Men nu blir det fint. Jag hoppas att de ska kunna börja användas i januari.
Vad är mest angeläget att ta tag i?
– Det är som sagt mycket som behöver göras och en hel del är redan på gång. Det är viktigt att inte förbise vissa orter. I Söderfors undrar man varför det byggdes en ny idrottshall i Tierp och inte i Söderfors. Svaret är att Centralhallen främst är till för skolans verksamhet, sedan är det ju en bonus att den kan användas av föreningarna på kvällar och helger. I Söderfors har köket på campingen renoverats och det är möjligt att man kan utvidga campingen ytterligare. Under kommande år planeras för byte av belysning i motionsspåren. Vi kommer att åtgärda värmestuga och toaletter vid skidbacken samt undersöka möjligheterna att skapa en skicrossbana. På senare tid har ett utegym byggts, tennisbanorna har renoverats och en ny sjumannaplan har anlagts.
Är det många anläggningar som sköts ideellt?
– En del föreningar får driftsbidrag för att driva anläggningarna på egen hand. Samtidigt ser samhället annorlunda ut nu jämfört med för 20 år sedan. I de flesta familjer jobbar båda föräldrarna och tiden räcker inte till. Det är svårt att hitta ideella krafter, de som ställde upp för 20 år sedan börjar bli till åren.
Vad arbetade du med tidigare?
– Jag har jobbat med Gavlehov i Gävle sedan 2002. Det är ett jätteprojekt och jag har suttit med i olika arbetsgrupper. Vi hade 140 miljoner kronor att röra oss med och på fotbollförbundet skrattade man åt oss. Men nu är det bara vip-avdelningen som inte är riktigt klar, annars är det färdigt och det är bra gjort. Det är en fin arena med branta läktare som gör att publiken kommer nära spelarna.
Har du idrottat själv?
– Jag har friidrottat på elitnivå och var med i landslaget i 13 år med två SM-guld i tiokamp som främsta merit. Jag spelade ishockey i Tierp fram till 20-årsåldern.
Vilken är den bästa idrottsanläggningen i Sverige?
– I Växjö tycker jag att man har lyckats bäst med att få in arenor för många idrotter på ett koncentrerat område. Vi hade en hel del kontakter med Växjö i samband med arbetet med Gavlehov. Lugnet i Falun är en enormt bra anläggning. I Falun har man byggt både gymnasie- och högskola intill arenorna och även hotell och camping.
Och i utlandet?
– I Palma de Mallorca har man gjort det väldigt bra. Där finns en stor fotbollsstadion och arenor för många andra sporter, och intill anläggningen ligger två skolor. Parkeringsproblemen har man löst med täta bussturer. Jag har både tävlat och tränat där och insåg då hur smart uppbyggd anläggningen är.