Niklas Ljung och Jessica Sandbloms dröm om att bli månskensbönder blev till verklighet 2019, då de flyttade från Gävle till Hällfors gård i Tierp.
– Vi ville komma ut på landet. Vi ville ha lite lugn, men sen eskalerade det, säger Niklas Ljung.
I dag har paret 200 värphöns, 70 ankor, 70 kalkoner, 25 vaktlar, 13 pekingankor, 7 gäss, 4 får, 2 getter, 2 katter, en hund, och dottern Idun.
– Vi skulle ha en liten gård med mark för lite får. Sen råkade vi hitta den här gården på 15 hektar, då var vi ju tvungna att fylla den med någonting, säger Jessica Sandblom.
Jessica och Niklas vill att djuren ska gå ute så mycket som möjligt, och djuren flyttas runt på gården.
– De är bara tre dagar på samma ställe för då blir inte betesmarken förstörd som det lätt blir om de går på samma ställe hela säsongen, säger Niklas.
Djurvälfärden är viktig för Niklas och Jessica. Parets 200 värphöns har en yta på 625 kvadratmeter att röra sig på, vilket är betydligt mer än vad som är vanligt för hönsen vars ägg köps i mataffärerna.
– Det finns regler för djurhållning men de är inte så snälla mot djuren. Du kan ha nio värphöns per kvadratmeter golvyta i ett normalt hönseri. Djuren har det otroligt mycket bättre här än på en hönsfabrik. Vi utnyttjar dem och tar deras ägg, då ska de också ha det bra, säger Niklas.
Niklas och Jessica tar ofta emot besökare som vill se hur djuren har det innan de väljer att handla av dem.
– Vi tycker att det är positivt. När man handlar på affären har man ingen aning om hur djuren har det egentligen, även om det är ekologiskt, säger Jessica.
Nästa år hoppas Jessica och Niklas kunna komma igång med ett slakteri. Då känner de att djurhållningen är ännu viktigare.
– Vi vill kunna äta bra mat, producera egen mat och veta precis vilket liv de har haft och vad de har ätit. Man ser ju lite då och då hur den här fabriksproduktionen är, det är framför allt det som gör att jag vill hålla på med det här, säger Jessica.
Niklas och Jessica ser gården som ett fritidsintresse, även om det är ett tidskrävande sådant. Till vardags jobbar Jessica som gymnasielärare och Niklas jobbar med it. Men i framtiden skulle de vilja lägga mer tid på gården.
– Jag skulle gärna jobba halvtid som lärare och halvtid här på gården, det hade varit perfekt, säger Jessica.