Översvämning i Söderfors kunde ha lindrats

Översvämningen i Söderfors natten till fredagen kunde ha lindrats om räddningstjänsten hade lättat på trycket i ett utjämningsmagasin. Men räddningstjänsten fick aldrig någon begäran om det.

Tierp2002-07-02 00:00
Sjutton fastighetsägare i Söderfors drabbades av översvämmade källare i fredags natt, då en häftig störtskur drog över samhället. Konsekvenserna hade kunnat lindras om vattnet i utjämningsmagasinet hade pumpas ut i Dalälven via slangar och därmed lämnat plats för det vatten som fanns uppe på gatorna. Men så skedde aldrig. Det berodde på att arbetsledarjouren på tekniska kontoret inte begärde det av räddningstjänsten.
— Nej, jag fick aldrig någon signal om det, säger Ove Sköld, ställföreträdande räddningschef i Tierp och jourhavande under regnnatten.

"Vårt ansvar är olyckor"
En del fastighetsägare har klagat hos kommunen över att de inte fick någon hjälp av räddningstjänsten när vattnet steg i deras källare. Räddningschefen i Norduppland Lars-Erik Falk förklarar det med att överskott på regnvatten i princip inte är en sak för räddningstjänsten.
— Nej, vårt ansvar är olyckor där det finns behov av ett snabbt ingripande. Regnvatten hör inte dit. Det finns en rad privata firmor som kan pumpa ut vatten och sanera källare efter översvämningar. Å andra sidan är räddningstjänsten en kommunal inrättning, så vi bistår alltid kommunens tekniska kontor. Vi vägrar inte att åka på översvämningar i källare. Vi plockar ned katter från träd också, fast det inte heller hör till vårt uppdrag, säger han.
Den fastighetsägare som står med en översvämmad källare och därför ringer 112 till SOS Alarm, kan heller inte vara säker på att få sitt ärende prioriterat av larmcentralen. Enligt räddningstjänsten är det dessutom meningslöst att pumpa upp vatten från en källare ut på gatan, så länge avloppsystemet är fullt. Vattnet kommer bara tillbaka.

Handlingsplan
I dag tisdag ska kommunens va-chef Anna Blomlöf ha ett möte med Lars-Erik Falk för att diskutera hur man i framtiden ska hantera liknande översvämningar som den i fredags.
— Vi måste ha en handlingsplan, säger Anna Blomlöf.
Till på onsdag har hon även kallat ett konsultföretag till Tierp för att analysera var flaskhalsarna i avloppsystemen finns. Konsulten gjorde en utredning för två år sedan och den låg till grund för vissa förbättringar av ledningarna i Tierp. Tre miljoner kronor har investerats bland annat i ett större inlopp och kraftigare pumpar vid Reningsverket och i en dubbelledning vid Åkerbyvägen, som tillåter överskottsvatten att rinna orenat ut i Tämnarån.
Men mer behöver göras. Även fastighetsägare Tierp drabbades av översvämningar i ett annat regn under torsdagseftermiddagen.
— Då föll det 23 millimeter regn på 30 minuter. Det klarar inget avloppsystem av att svälja. Och man kan aldrig svära sig fri från översvämningar på låglänta platser. En del källare i Söderfors ligger väldigt lågt, under grundvattennivån, säger Anna Blomlöf.
Även där har ledningsystemet delvis byggts om. Tamms väg har fått en ny ledning, men det hjälpte inte i fredags natt.
— Min vision är att kommunen ska bygga bort så mycket som möjligt av bristerna. Det finns också en hel del som fastighetsägarna kan ta ett större ansvar för. Stänga vissa brunnar, montera backventiler och koppla stuprör till spillvattensystemet, till exempel. Takvatten ska alltid ledas ut i dagvattensystemet, säger Anna Blomlöf.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!