Överlevnadsorten har fått ett museum

Bruksorten Tobo i Norduppland har klarat tidens strukturella utmaningar förvånansvärt bra och lever i dag vidare med teknik- och miljöföretaget Munters som största arbetsgivare.

Ett av utställningsföremålen är den här skylten.

Ett av utställningsföremålen är den här skylten.

Foto: Hans Lundgren

Tierp2014-06-08 16:25

På söndagen invigdes ortens Bruksmuseum i gamla Folkets hus av Upplandsmuseets chef Håkan Liby och storbandet Big Swing från Uppsala.

I museet kan besökaren skaffa sig en uppfattning om den mer än 300 år långa epoken med järntillverkning, få en glimt av försöket att prefabricera ståtliga trävillor runt sekelskiftet 1900, för att inte tala om ortens ungefär samtidigt korta men prisade era som stormönsterjordbruk, familjen Trillers keramikstengodstillverkning, och inte minst den märkvärdigt diversifierade Monark-tiden mellan år 1937 och 1967 då direktör Svensson tillverkade så olikartade produkter som Limex längdskidor och Mex skidvalla, radioapparater (under märket Nonan), cykel- och skottkärror, skridskor, båtar, bandyklubbor, bakhjulsnät till cyklar samt från början på 1960-talet radio- och TV-apparater under det gemensamma varumärket Monark. Då arbetade 400 personer på Tobo bruk.

Styrelsen i museiföreningen har arbetat hårt hela våren för att få museet i ordning till 1 juni.

– Vi har haft ett par utställningar tidigare med foton och föremål som skänkts av privatpersoner, och vi har även fått värdefullt bistånd av Upplandsmuseet, säger kassören Lena Persson.

Gamla Folkets hus invigdes 1944. Det nya är, som ett tidens tecken, inrymt på bruksområdet.

– På 1970-talet hade Folkets hus inte råd att renovera, det blev billigare att flytta till brukskontoret som stod tomt. Gamla Folkets hus såldes, säger Lena Persson.

I dag ägs det av Leif Högström och Reine Källgren. De vill se ett kulturhus växa fram och det är på god väg. Kulturföreningen T tagit ansvar för övervåningen där dans- och samlingssalen är belägen och där Sveriges främsta artister och dansband under 1950- och 60-talen framträdde.

Typiskt för de Uppländska bruksorterna är att de personer som idag är aktivast för att bevara historien och blicka framåt är utifrån kommande. I styrelsen för bruksmuseets ideellt arbetande förening är nästan samtliga inflyttare.

Hur ser framtiden för Tobo ut?

– Ja, säger Lena Persson, ljus tror jag. Upptåget stannar här, men stationen ligger tyvärr litet vid sidan av samhället. Jag tror att besöksnäringen kommer att bli ännu betydelsefullare i framtiden. Så har vi musiken med Sahlströmsinstitutet och den vackra naturen.

Bruksmuseet har öppet varje söndag under sommarperioden och även på lördagar under Vallonbruksveckan 9-17 augusti.

hans.lundgren@unt.se 018-478 1358

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om