– Det här är inte en fråga om en friskola, vi vill bara förvalta lokalen, betonar Åsa Norling, sekreterare i Hållnäs sockenråd.
Den ideella föreningen jobbar för att främja halvöns framtid, och nu är en av frågorna på agendan att köpa skollokalen av Tierps kommun.
UNT besöker mitt i hämtningstid. Eftermiddagströtta barn vill hem och ett stadigt flöde bilar anländer och lämnar parkeringen – men några från rådet och deras barn stannar kvar för att prata med tidningen.
– Ska man få folk att flytta till Hållnäs måste man kunna försäkra långsiktighet – att skolan kommer finnas kvar långt in i framtiden. Allt hänger ihop och skolan är en viktig pusselbit, säger Åsa Norling, hennes barn Alma och Vide är två av dem som nyss slutat för dagen.
Sockenrådet med Norling i spetsen har i några år fört diskussioner med kommunen om en eventuell försäljning.
Vid årsskiftet lämnade de in ett skriftligt förslag och kommunstyrelsen ställde sig vid senaste sammanträdet positiva till detta. Efter påsk ska nya möten bli av där saken ska diskuteras vidare tillsammans med sockenrådet.
Sockenrådets plan är att en icke-vinstdrivande och medborgarägd ekonomisk förening eller aktiebolag (ett "bygdebolag" som de kallar det) ska stå som köpare på kontraktet. Tanken är alltså sedan att hyra tillbaka fastigheten till kommunens skolverksamhet igen.
Vart pengarna till köpet ska komma i från är ovisst i nuläget – kanske blir det ett lån, kanske avgifter från stödmedlemmar, menar Åsa Norling.
Frågan om nedläggning av landsbygdsskolorna i Tierps kommun blir ofta aktuell. Framtiden för Hållnäs skola har till exempel vid flera tillfällen, och av flera anledningar, sett oviss ut. Senast 2021 på grund av omorganisation, men även 2018 när det inte fanns tillräckligt med personal.
Men Lotta Carlberg (C), ordförande i utskottet barn, utbildning och kultur i Tierps kommun, menar att Hållnäs skola inte alls är hotad i dagsläget. Hon är oavsett positivt inställd till ett uppköp.
– Nytänkande är alltid roligt. Det skulle kunna bli så att företag hyr in sig i lokalen och nyttjar den under kvällstid, helger eller sommaren – när det inte är aktiv skolverksamhet. Det är ju bara positivt med en levande byggnad, säger Lotta Carlberg.
Sockenrådet har tagit inspiration från Börje skola i Uppsala – deras skolfastighet har varit stiftelseägd i över 20 år. Där var det föräldrar som gick ihop för att köpa lokalen.
– Vi var där på studiebesök och insåg att lösningen för skolans framtid kanske ligger i skolbyggnaden, säger Åsa Norling.
Men att ta över skolfastigheten är egentligen inget som sockenrådet någonsin önskat att göra.
– Framför allt vill vi ju ägna oss åt andra saker när det gäller framtidsutvecklingen i Hållnäs. Egentligen är det självklart att det ska finnas en skola här. Men så är det tyvärr inte på landsbygden i Sverige i dag, skolor stängs ner till höger och vänster, säger Åsa Norling.
Men vad händer om kommunen skulle bestämma sig för att de inte längre vill hyra in sig – då står ni väl fast med en stor och antagligen dyr lokal utan syfte?
– Mycket bygger på att vi får ett bra kontrakt med skolverksamheten på minst 10-15 år. Men vi skulle kunna göra någonting annat bra med den. Det saknas aldrig bra idéer i Hållnäs.