Ovanligt mycket vatten i Tämnarån oroar – men inte alla

Ovanligt stora mängder vatten flödar i Tämnarån genom Tierp. "Ån har breddats mycket" konstaterar Mathiaz Boström, säkerhetsskyddschef i Tierps kommun. Men de närboende oroas inte.

En brygga och en livboj är på väg under vattenytan i Vallby när Tämnarån stiger i takt med att snön smälter fort.

En brygga och en livboj är på väg under vattenytan i Vallby när Tämnarån stiger i takt med att snön smälter fort.

Foto: Lisa Odemyr

Tierp2024-03-06 16:30

Sedan förra veckan varnar SMHI för flöden som uppstår ungefär vart 25:e till 50:e år i Tämnarån, som till största del rinner genom Tierps kommun. Orsaken är en snörik vinter som har mötts av plusgrader en tid, vilket gör att snön smälter väldigt fort. Ett par dagar har gått och den orangea varningen gäller än för mycket strömt vatten och risk för översvämningar intill ån.

I Tolfta ligger flera hus nära vattendraget.

– Det känns som att det är mer vatten än vad det brukar vara, men jag har inte tänkt så mycket på det faktiskt, säger en boende i området.

undefined
I Tierps kommun ligger flera hus precis intill ån.

Några kilometer längre upp är en kvinna ute på promenad och korsar ån.

– Jag reagerade på att den är mycket bredare än vanligt, säger hon.

Mathiaz Boström är säkerhetsskyddschef och säkerhetssamordnare i Tierps kommun. Han har inte varit med om att SMHI gått ut med en orange varning för någon av kommunens åar tidigare.

undefined
Från Kyrkbyn och in till Tierps köping har Tämnarån breddats som mest, enligt säkerhetsskyddschef Mathiaz Boström i Tierps kommun. Här är ån fotad i Vallby.

– Ån har breddat mycket. Vi har sett att det är ungefär från Kyrkbyn och in till Tierps köping som ån har breddats som mest, där har den gått över den naturliga strömningsfåran, säger han.

Från Strömsberg och vidare mot Karlholm är det förvisso också höga flöden, men det finns i nuläget ingen risk för skador på infrastruktur och bebyggelse enligt säkerhetsskyddschefen.

undefined
Vid Strömsbergs bruk regleras vattenflödet. Per Sjödin, ordförande för Stiftelsen Strömsbergsbruks Industriminnen, tycker att regleringen funkar bra. Är det mycket vatten släpps mer vatten igenom, så som det brukar vara på våren enligt honom.
undefined
Förutom mycket snö som smälter fort är marken redan mättad på vatten på flera håll, vilket bidrar till att vattennivån stiger.

Flera hus ligger väldigt nära kanten till ån, vad bör de boende där göra?

– Man måste följa SMHI:s varningar och hålla koll på hur ån rör sig.

Om vädret tillåter skickas en drönare upp i Tierp under torsdagen för en ny bedömning av läget.

– Ser vi en risk någonstans får vi agera och gå ut med en varning i våra medier, berättar Mathiaz Boström.

undefined
Än så länge har dessa pallkragar i Västland klarat sig från att dras med i den kraftiga strömmen i Tämnarån.

Heby kommun har redan gått ut med en varning på sin hemsida för att belysa översvämningsrisken kring Tämnarån, även om varningen framför allt gäller Tierps kommun.

– Vattnet tar ju inte hänsyn till några gränser, därför tycker vi ändå det är värt att gå ut och varna för. Det är en indikation på att det är höga flöden och att det kan gå fort, säger Madelene Rendlert, projektledare för vatten i Heby kommun.

undefined
"Generellt är det högt vatten överallt i åarna, men vi håller särskilt koll på Kyrkån och Kartanån i Östervåla samt Örsundaån", säger Madelene Rendlert, projektledare för vatten i Heby kommun.

Hon berättar att det pågår ett långsiktigt arbete med att kartlägga vattenflöden i kommunen. Dessutom ska mätare köpas in som mäter regn och flöden i vissa åar, som senare ska placeras ut strategiskt.

Utifrån hur det ser ut just nu, finns det någon oro för att det blir översvämningar?

– Vattnet är oroväckande högt på vissa ställen, men det råder ingen kris just nu, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!