Ovanliga roser artbestäms

Eva Stade är på jakt efter rosens historia. Just nu inventerar hon rosorna i Tierps kommun. UNT följde med hem till Ulla Bohlin och Siv Ericssons väldoftande trädgårdar i Ersta.

Rosinventerare Eva Stadhe undersöker Siv Ericssons rosor i Ersta.

Rosinventerare Eva Stadhe undersöker Siv Ericssons rosor i Ersta.

Foto: Marie Ström

Tierp2007-07-06 18:23
Rosdoften ligger tät i luften i Ersta. Rosinventeraren Eva Stade från Uppsala är förväntansfull. Hon har hört talas om att Ulla Bohlin har en ros som är svår att artbestämma och ska nu undersöka den närmare. Ulla Bohlin kallar rosen för Namnsdagsros och har fått den av sin svärmor.
- 75 procent av rosorna som vi hittar tillhör de fem vanligaste sorterna. Därför är det en särskild upplevelse att träffa på en ovanlig ros. Vi har hittat ett femtiotal som vi skickat till en provodling för att kunna studera dem närmare, säger Eva Stade och stegar fram till rosen som pockat på hennes nyfikenhet.

En aning besviket konstaterar hon att den vackra rosen inte alls är särskilt ovanlig, utan tillhör en av de fem vanligaste rosorna i Uppland. Däremot omgärdas den av många frågetecken.
- En del kallar den Skerikes biskopsros, andra Salabackar. Den doftar starkt och sprider sig lätt. Men vi vet inte så mycket om den, säger Eva Stade.
Hon intresserar sig för gamla rosor som inte finns att köpa. De många vallonbruken i Uppland har haft en stor betydelse för rosornas spridning. Det var i de välskötta bruksträdgårdarna som rosorna först började odlas. Sedan spreds de allt längre ned i samhällsklasserna.
- Jag vill helst ha gamla rosor i trädgården. Jag tycker om historierna om hur de vandrat från slott och herrgårdar till bondgårdar och torp, säger Ulla Bohlin.

Favoriten är den blekrosa minetterosen, som från början kommer från Strömsbergs bruk. Siv Ericsson har en likadan.
- Jag hittade den på gräsmattan i trädgården när jag flyttade hit. Troligen kommer den också från Strömsberg eftersom han som bodde i huset tidigare var handlare på bruket, säger hon.
Eva Stade kommer att fortsätta åka runt i Uppland och kartlägga ortens rosor. I dag, lördag mellan kl 11-15, finns hon på plats på Trädgår´n i Söderfors för att bedöma rosor som besökarna tar med. Tanken är att hennes och de andra rosinventerarnas arbete ska resultera i en bok om den svenska rosodlingens historia.
FAKTA
Rosinventeringen
Sedan 2000 finns ett svenskt program för att inventera, samla in och bevara vårt lands rikedomar i form av kulturväxter ­- programmet för odlad mångfald, POM.
Rosinventeringen är en del av POM: s arbete. Den startade 2005 och kommer att pågå flera år i samarbete med Svenska Rosensällskapet.
Källa: POM
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om