ÖTV vill lyfta sin bygd ur mörker

Mörka gångstråk, samt brister i infrastruktur och service är något som utvecklingsgruppen i Tierps södra kommundelar vill åtgärda.

Ökad trygghet. Mörka och otrygga miljöer som behöver åtgärdas finns bland det Isabelle Axelsson och Lena Persson fångat upp i ÖTV:s visionsarbete för 2025.

Ökad trygghet. Mörka och otrygga miljöer som behöver åtgärdas finns bland det Isabelle Axelsson och Lena Persson fångat upp i ÖTV:s visionsarbete för 2025.

Foto: Anders Badner

Tierp2016-01-13 08:32

Föreningen Utveckla ÖTV – den lokala utvecklingsgruppen för Örbyhus, Tobo och Vendel - började som ett initiativ för att få fart på Örbyhus. Snart växte den till att omfatta hela bygden, har fångat ett brett engagemang och jobbar nu med en utvecklingsplan som tar sikte på 2025. I flera idémöten, workshops, samt en webbenkät för de som inte kunnat delta i träffarna, fångar de upp medborgarsynpunkter om vad som är bra, vad som inte får försvinna från respektive hemort och vad som gärna får tillkomma fram till 2025.

Den första workshopen hölls i Tobo.

– Många synpunkter därifrån handlar om infrastrukturfrågor, om att det saknas belysning vid återvinningsstationen och att det är dåligt upplyst längs till exempel Bruksgatan, som dessutom saknar trottoarer. Det säger föreningens ordförande Isabelle Axelsson.

– Man är orolig för skolbarnen, säger Lena Persson, som representerar Tobo. Den mörka och otrygga gångvägen från pendlarperrongen pekar hon också på som en sträcka nödvändig att åtgärda.

Mörka och otrygga miljöer uppmärksammades även i Örbyhus, särskilt runt stationen och återvinningsplatsen. Önskade utvecklingsområden är utökad service, större inomhusbassäng i badet, utbyggd sporthall och fler bostäder.

Vidare saknar örbyhusborna mötesplatser, något det finns gott om i Tobo även om möteshusen där skulle kunna fyllas med mer innehåll.

– Vi funderar på att försöka förverkliga det som del i ett Leaderprojekt, säger Isabelle Axelsson.

En lämplig fastighet finns, men hur finansieringen kan lösas avgör om idéerna kan förverkligas. Kommunala pengar till något sorts kulturhus finns inte i nuläget.

Förutom att fånga upp och lyfter fram lokala idéer och ställa krav, vill Utveckla ÖTV även utnyttja de möjligheter som redan finns och de beslut som fattats på kommunal nivå. Till befintliga möjligheter kan räknas ÖTV-områdets potential för en utvecklad besöksnäring och ett redan rikt föreningsliv.

– Det är bättre att lotsa in idéer till de föreningar som redan finns, i stället för att skapa nya. Det säger Isabelle Axelsson. Som ett exempel tar hon förslaget om en skatepark i Örbyhus, som ser ut att kunna förvaltas genom att bilda en ny sektion inom Örbyhus IF.

Med klar koppling till kommunen framhåller hon ÖTV:s ambition att göra verkstad av den nya visionen för Tierp.

– För att visionen inte bara ska vara ett paraddokument i byrålådan måste det vara lätt för invånarna att engagera sig i samhällsutvecklingen. Vi vill vara föregångar i ÖTV.

Fotnot: Gruppens nästa kvartalsfika blir den 29 februari 2016 i Örbyhus skolas matsal, med kommunens tekniske chef som gäst och infrastruktur som tema.

Fakta Några utvecklingsönskemål

Utnyttja traktens konstnärer för utsmyckning av stationsområden.

Bygg den efterlängtade cykelvägen till Örbyhus slott.

Rusta cykelvägarna Tobo-Örbyhus och Tobo-Strömaren.

Samordna fiberutbyggnaden bättre än i dag för att underlätta kundernas val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!