Som en gräddbakelse i vitt och grönt, inbäddad i tallskogen i Vendel, ligger Ottarsborgs idrottsplats. En vacker och välskött idrottsplats med en spännande historia präglad av kung Ottar Vendelkråka. En samlingsplats för hela orten med bland annat bilbingo och dansbana.
Nu, tillsammans med tolv andra idrottsplatser i landet i boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan” rankad med högsta betyget tre bollar; exceptionell historia värd en egen resa. Författarna är Göran Willis, Ronald Åman och Mats Tallkvist.
– Jag blev både förvånad och otroligt glad när jag fick höra att vi uppmärksammats på det sättet. Högsta rankingen! Vi lägger ner mycket frivilligt arbete på att hålla anläggningen fräsch, säger Stig Ohlström med ett brett leende när han tar emot utanför klubbhuset.
Stig Ohlström, 79, är en av IK Rex profiler som lägger ner hela sin själ i verksamheten. Han var aktiv i fotbollslaget redan som liten och har varit klubbens ordförande i huvudklubben och senare i Idrottsplatsföreningen.
– Läget, säger han och får något speciellt i rösten, det är unikt. Ottarsborg ligger mitt i skogen. Här stör vi ingen.
Han var bara i sjuårsåldern när dansbanan i parken invigdes. Året var 1944. Dansbanan kom före fotbollsplanen som invigdes tre år senare, 1947. Den första fotbollsplanen var en sandplan där föreningen i dag har bilbingo.
– Sedan många år är det fotboll som gäller på sommaren och skidor på vintern. Förr var vi framgångsrika i bordtennis. En av IK Rex största bedrifter var då vi vann DM i fotboll år 1961. Vi besegrade Sirius med 2–0, säger Stig Ohlström:
– IK Rex har fostrat många idrottstalanger, mest känd är Tom Thuresson, som värvades av Hammarby 1961. Han debuterade som 16-åring i A-laget och gjorde omedelbart succé. Redan året därpå var det dags för landslaget och senare proffsspel i Belgien. I dag håller IK Rex A-lag till i division 6 Norra. (I skrivande stund ligger laget tvåa i serien).
Susanne Karlsson sköter bilbingon under sommarhalvåret. Hon flyttade till Vendel för 26 år sedan, men bor i Tierp sedan fyra år. Under alla dessa har hon jobbat frivilligt för föreningen. Hon har jobbat med danser och lotterier och mycket annat.
– Jag drivs vidare att jobba frivilligt för att hålla verksamheten vid liv. Det är inte lätt att få frivilliga i dag. Jag hoppas uppmärksamheten i boken leder till att fler får upp ögonen för Ottarsborg, säger Susanne Karlsson som tycker att Idrottsplatsen är en samlingsplats för hela orten.