"Otroligt tuffa förhållanden"

Barnfamiljer som bor i månader utan vatten, el eller toaletter. Swedwatch slår larm om att bärplockarna i Norduppland lever under mycket svåra förhållanden.

I dagsläget finns 150 bärplockare i skogarna mellan Mehedeby och Tierp, uppger polisen på måndagen. Här vid kalhygget längts gamla E 4 håller de större lägre till. Här har även markägare satt upp lappar för att informera om allemansrätten.   *** Local Caption *** I dagsläget finns 150 bärplockare i skogarna mellan Mehedeby och Tierp, uppger polisen på måndagen. Här vid kalhygget längts gamla E 4 håller de större lägre till. Här har även markägare satt upp lappar för att informera om allemansrätten.

I dagsläget finns 150 bärplockare i skogarna mellan Mehedeby och Tierp, uppger polisen på måndagen. Här vid kalhygget längts gamla E 4 håller de större lägre till. Här har även markägare satt upp lappar för att informera om allemansrätten. *** Local Caption *** I dagsläget finns 150 bärplockare i skogarna mellan Mehedeby och Tierp, uppger polisen på måndagen. Här vid kalhygget längts gamla E 4 håller de större lägre till. Här har även markägare satt upp lappar för att informera om allemansrätten.

Foto: Frida Andersson

Tierp2013-08-02 09:50

Sedan några veckor tillbaka står tälten återigen uppslagna i skogarna mellan Tierp och Mehedeby. Trots förra årets bärbrist har många bärplockare återvänt för att på nytt pröva lyckan i de svenska skogarna.
– Det handlar om en sådan desperation. Det är en sådan katastrofal ekonomisk kris i Bulgarien. Människor har åkt bil i två dygn för att komma hit, trots att det är så osäkert här, säger Mats Wingborg på organisationen Swedwatch.

Swedwatch har sedan 2011 bevakat bärplockarnas villkor. Utredaren Mats Wingborg åker nu runt och kontrollerar situationen i de tältläger som får markägare att slita sitt hår i frustration. Bärplockarna i Norduppland kommer till stor del från Bulgarien, och enligt Swedwatch är de en särskilt ekonomiskt utsatt grupp. Till skillnad från många andra bärplockare som kommer till Sverige har de inte råd att bo på campingplatser under vistelsen här. I stället slår de upp läger i skogen.
– Det är otroligt tuffa sanitära förhållanden. Och hela familjer kommer hit tillsammans, så det är barn som bor så här också, säger Mats Wingborg.

Bärplockarna tältar flera månader i sträck. Familjerna lever då utan el, toaletter eller rinnande vatten.
– Helt enkelt handlar det om väldigt primitiva förhållanden under längre tid, säger Mats Wingborg.

Men vad ska man göra för att förbättra situationen?
– Det som vore önskvärt skulle vara att de bodde mer organiserat, på campingplatser med vatten.

Hur det ska gå till rent praktiskt när bärplockarna själva inte har råd kan han inte svara på i dag. Eftersom bärplockarna i Norduppland är så kallade fria plockare blir det svårare att få till en förbättring:
– Det är lättare att ställa krav på villkoren för bärplockarna längre norrut i landet, som är anställda på bemanningsföretag och har arbetstillstånd. Där har situationen förbättrats jättemycket.

Han ser dock en möjlig väg framåt i dagsläget: Enligt Swedwatch borde högre krav ställas på uppköparna:
– Grossisterna som köper bären borde samverka och ordna boende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!