Sedan den 15 januari har alla boende i Månkarbo uppmanas att koka sitt vatten efter att bakterier upptäckts vid provtagning. Tolv dagar senare är läget ungefär detsamma.
– Vattenkvaliteten har gått från otjänligt till tjänligt med anmärkning, enligt den skala som används av Livsmedelsverket när det gäller vattenkvaliteten.
– Utifrån vårt perspektiv förändrar inte det någonting. Vi anser att det är fortsatt kokning som gäller innan man dricker eller använder vattnet för matlagning, förklarar Jörgen Johnsen, VA-chef på Tierp Energi och Miljö som ansvarar för vattenfrågan i kommunen.
Temab tror sig ha identifierat orsaken till bakteriesmittan.
– Troligen handlar det om höga markvattennivåer till följd av bland annat snöandet. Det har påverkat vattenbrunnarna negativt och gjort att markvatten med coliforma jordbakterier letat sig in i vattensystemet.
Förutom omfattande klorering av vattnet i brunnar och i vattenverket i Månkarbo ska Temab installera en teknik med ultraviolet ljus för att bli av med bakterierna.
– Den här tekniken ska installeras inom kort och skapar ett ytterligare skydd mot att bakterier tar sig in i vårt vattensystem och når brukarna.
När kan vattnet var drickbart igen?
– Vi måste ner till kvalitetsnivå där vattnet bedöms som tjänligt och halten av bakterierna är tillräckligt låg för att inte innebära någon hälsorisk. Där är vi inte ännu och jag kan inte säga när, säger Jörgen Johnsen.