Orosmoln över flygbasen i Tierp
Efter att kommunen tagit över flygbasen i Tierp börjar nu planerna för verksamheten ta form. Men alla är inte lika förtjusta i kommunens planer.
Flygplats ger status
— Att det blir registrerat som flygplats ger fältet en viss status. Flygbasen ska vara en flygplats som används som en flygplats, säger Torgny Lindgren som är ordförande i Flygplatsföreningen som i framtiden ska sköta verksamheterna på flygfältet.
Men det finns de som tycker att flygbasen borde användas på ett annat sätt. Mats Rodén från Tierp har två söner som åker gokart och de måste åka till Uppsala eller Gävle för att träna. Han tycker att flygfältet borde vara öppet för annat än bara flygning.
— Nu när kommunen tagit över borde det vara till nytta för allmänheten här i Tierp. Vi är flera familjer som håller på med go-kart som skulle behöva hålla till någonstans och jag har hört att det är andra som också vill hålla till där, till exempel motorcykelklubbar, säger han.
Kan bli aktuellt
Torgny Lindgren utesluter inte att det framöver blir aktuellt med andra ordnade verksamheter på taxibanorna i utkanten av flygfältet.
— Ur flygsäkerhetssynpunkt får det inte finnas några människor eller föremål på själva banorna men det är inte uteslutet att det kan bli möjligt för andra aktiviteter på särskilda platser. Det beror på vad de närboende säger om saken.
Kommunarkitekt Maria Lundholm, som gör den detaljplan som ska reglera bland annat byggrätt och användningssätt på flygfältet, är mer tveksam.
— Detaljplanen reglerar att det ska vara ett flygfält och en flygplats för flygverksamhet kan vara svårt att kombinera med andra verksamheter. Men det är svårt att säga bestämt, planeringen är på ett så tidigt stadium än så länge.
Oro för buller
Om några vill ha fler aktiviteter vill andra ha färre. De som bor i närheten av flygfältet är oroliga för vad den kommande verksamheten på flygbasen kan innebära för dem och har i dagarna bildat en arbetsgrupp för att bevaka sina intressen. De är rädda för att det kommer bli flygbuller och oväsen och motsätter sig de verksamheter som de tror kommer föra mest liv, till exempel de flygplan som tar upp fallskärmshoppare.
— I dagsläget finns inga begränsningar för flygtiderna och det vill vi att det ska finnas. Vi upplever att kommunen har mörkat med planerna för flygfältet och på det här sättet hoppas vi kunna samla oss och få fram vad vi tycker och vill, säger Magnus Eriksson som sitter med i de närboendes arbetsgrupp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!