Oroliga brandmän i Tierp

Utbildningen av de deltidsbrandmän som ska ta över delar av heltidarnas arbete pågår för fullt i Tierp. För heltidarna som håller i kursen är det en märklig känsla.

Foto: Tanja Lönnqvist

Tierp2010-12-03 20:24

– Vi står ju här och utbildar de som kanske kommer att ta våra jobb, säger styrkeledare Ola Berglund.

I en kylig lagerlokal i centrala Tierp övar några unga killar på att rulla ut brandslang. Det är en viktig övning för när det väl gäller måste det gå snabbt. När de rullat tillbaka slangarna förbereder deras lärare dem på nästa veckas rökdykning i containrar.
– Då blir det tyngre och jävligare. Ni ska komma ut och nästan spy, hittills har vi varit snälla, säger styrkeledare Ola Berglund och det glimmar förväntansfullt till i killarnas ögon.

Men Ola Berglund är inte så hård som det låter.
– Ni tror att ni kan så här mycket, säger han och håller handen strax över golvet, er mamma tror att ni kan så här mycket, säger han och höjer handen lite. Men vi vet att ni kan så här mycket, säger Ola och håller handen vid huvudet.

Han och Fredrik Lerviken gör allt för att kursdeltagarna ska bli så bra brandmän som möjligt. Trots att de själva snart kan vara av med sina heltidsjobb.
Förslaget att förändra organisationen av räddningstjänsten i Norduppland så att heltidsbrandmän tjänstgör bara dagtid vardagar och deltidsbrandmän har jourtjänstgöring nätter och helger kom i våras. Antalet heltidsanställda brandmän ska minska från 13 till 7 vid stationerna i Tierp och Östhammar. Samtidigt ska antalet deltidsanställda brandmän öka från 116 till minst 130 personer.

Omorganiseringen har skjutits upp flera gånger och det senaste budet är att det ska vara klart i juli 2011.
– Det är vansinne, säger Ola Berglund. Bara det senaste halvåret har flera heltidare i Tierp slutat, tagit tjänstledigt, börjat plugga eller sjukskrivit sig för att de mår dålig av ovissheten.

Brandmännen sätter säkerheten först, något som blir svårt att göra med för få heltidare. Dagens resurser tillåter att endast två heltidare plus tre deltidare rycker ut vid brand. Heltidarna måste vara framme inom 90 sekunder, deltidarna har sju minuter på sig.
– Det innebär att vi måste sitta och vänta på deltidaren medan det brinner eftersom vi inte får gå in utan en rökledare på utsidan. Vet vi att ett barn riskerar att brinna inne går vi förstås in ändå men det är på bekostnad av vår säkerhet, säger Fredrik Lerviken. Han hyser inget större hopp om att politikerna ska tänka om.
– Våra chefer pratar redan om dagtidare i stället för heltidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!