Oppositionen kräver ersättarplatser

Majoriteten fick 52 procent av rösterna, men alla platser i fyra samarbetsorganisationer. Det stod klart efter onsdagens kommunfullmäktige. Ett demokratiskt problem, menar Moderaterna som är i opposition. Socialdemokraterna hänvisar till "lagen om proportionerligt val".

SD-fäste. I Älvkarleby röstade var en av fem väljare på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet.

SD-fäste. I Älvkarleby röstade var en av fem väljare på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Tierp2018-12-13 09:30

I samband med onsdagens kommunfullmäktige genomfördes 35 val av ledamöter och ersättare till nämnder, kommunala bolag och samarbetsorganisationer. I samband med fem av dessa val (se faktaruta) bestod samtliga ordinarie kandidater och ersättare av representanter från den styrande majoriteten.

– Oppositionen har som uppgift att granska. Det är svårt om man blir utestängd från insyn. Där det bara finns en ledamot och en ersättare så är det praxis att ersättaren tillfaller oppositionen, säger Roger Petrini, gruppledare för moderaterna i Älvkarleby kommun.

Kommunalrådet Marie Larsson (S) tycker att Roger Petrinis kritik är obefogad och betonar att i majoriteten av valen finns både majoriteten och oppositionen representerade.

– Jag vet inte vad de grundar sin kritik på. Skulle det bli proportionella val så har vi stöd för samtliga platser vi gör anspråk på, säger Marie Larsson.

Roger Petrini beskriver "lagen om proportionellt valsätt" som en nödlösning som används när partierna inte kommer överens om fördelningen.

– Rent juridiskt kan de tillämpa lagen och får då dessa platser. Men fördelningen speglar i så fall inte valresultatet där majoriteten endast fick 52 procent av rösterna. Vi tycker inte det är rimligt eller demokratiskt, säger Roger Petrini. Han är dock överlag nöjd med de övriga 30 val som genomfördes under onsdagens möte.

Att ge ersättningsplatsen åt oppositionen är inte politisk praxis menar kommunfullmäktiges ordförande Björn Karlsson (S).

– Man kan ge den till oppositionen för att vara snäll, vilket händer. Men vi har varit lite tuffare nu än för fyra år sedan. Nu när centern ingår i majoriteten så kan det ha blivit naturligt att de fick ersättarplatsen, säger Björn Karlsson.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, konstaterar att lagen är komplicerad och att de får allt fler frågar rörande hur den ska tillämpas. Inför årets val tog SKL fram en manual för att vägleda kommuner i detta. Björn Karlsson menar dock att tillämpningen av lagen har varit tydlig i detta fall.

– Kommunen har en valberedning där alla partier finns representerade. Valberedningen kommer med ett förslag till fullmäktige enligt "lagen om proportionellt valsätt". Om valberedningen försöker gynna ett parti så kan man kräva att få ett proportionerligt val i fullmäktige, säger Björn Karlsson.

Val av en ledamot och en ersättare till Överförmyndarnämnd i Uppsala Län

Ordinarie: Tommy Jakobsson (S)

Ersättare: Rose-Marie Westerholm (S)

.

Val av två ledamöter och två ersättare till Gästrike Räddningstjänsts förbundsdirektion

Ordinarie: Inga-Lil Tegelberg (S)

Ordinarie: Patrik Ernesäter (M)

Ersättare: Clarrie Leim (C)

Ersättare: Marie Larsson (S)

.

Val av en ledamot och en ersättare till Gästrike Återvinnares förbundsstyrelse

Ordinarie: Tommy Jakobsson (S)

Ersättare: Clairre lem (C)

.

Val av en ledamot och en ersättare till Inköp Gävleborgs förbundsdirektion

Ordinarie: Sven-Olof Melin (S)

Ersättare: Gunn Johansson (C)

.

Val av en ledamot och en ersättare till Samordningsförbundet Uppsala läns styrelse

Ordinarie: Jan-Åke Olsson (S)

Ersättare: Birgitta Thunholm (C)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!