"Omvärlden får inte alltid veta"

Majblommekommittén i Tierp är en av många som tillbakavisar SVT:s Uppdrag gransknings bild om att barnfattigdomens omfattning i landet överdrivs.

Ulla-Brit Lindberg är ordförande i Majblommekommittén i Tierp.

Ulla-Brit Lindberg är ordförande i Majblommekommittén i Tierp.

Foto: Anders Badner

Tierp2013-01-28 11:43

Majblommans Riksförbund är en av de organisationer som kritiserades i tv för sin användning av begreppet barnfattigdom. Majblomman använder överskottet från majblommeförsäljningen till bidrag åt barn under 18 år i ekonomiskt utsatta familjer. En del av kritiken gällde att Majblomman talat om ökat antal bidragsansökningar, när de faktiska siffrorna visar en kraftig minskning.

Majblommans generalsekreterare Lena Holm har medgett att ansökningarna beräknats på olika sätt, så att jämförelserna från år till år blivit missvisande. Samtidigt får Uppdrag granskning kritik i retur för att programmet missat barnens perspektiv.

En bit utanför Tierp bor Ulla-Britt Lindberg, ordförande i den lokala Majblommekommittén och en av många i de utpekade organisationerna som reagerat på tv-programmets kritik.
– Programmet skulle granska ordet barnfattigdom, men det blir fel om man hakar upp sig på det, säger hon.

Fast trots den språkliga låsningen så är hennes erfarenhet att fattigdom i betydelsen vara hungrig eller frysa en del även av den svenska verkligheten. Hon tar som exempel skolmåltidspersonal som säger att det går åt mer mat på måndagar.
– Det är bevis för att barn inte fått tillräckligt hemma, anser Ulla-Britt Lindberg.
För att komma vidare från fattigdomsdiskussionen talar hon hellre om utsatta barn.
– Man kan vara utsatt och hamna i utanförskap av många olika anledningar.

Samtidigt påpekar hon, efter ungefär 40 års arbete med Majblomman och ett yrkesliv som lärare, att omvärlden inte alltid får veta. Barn skyddar sig och sina föräldrar och väljer ofta att tiga om trasiga skor eller brist på mat.
– Barn säger väldigt ofta som det är, men inte i de här fallen, säger Ulla-Britt Lindberg.

För henne är ansökningarna om hjälp även mått på tillståndet i samhället. De blir fler i lågkonjunktur. Arbetslösa och sjukskrivna är vanliga i de behövande familjerna.
– Det är ett utslag för den politik som förs, säger hon.

Åren 2010 och 2011 fördelade kommittén i Tierp bidrag till enskilda och grupper på 36 000 respektive 33 000 kronor. Bidragsbesluten rör betydelsefulla tillskott till exempelvis vinter- och studentkläder, cyklar, glasögon och utflykter. Bland handlingarna finns även ett och annat tackbrev som visar att även små uppmuntringar kan ge stora upplevelser.

Ulla-Britt Lindberg har beställt 190 väskor till årets försäljning, även det ser hon som ett viktigt arbete.
– Barn behöver också lära sig att arbeta ideellt och med solidaritet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!