Om ett halvår är ungdomshuset klart

17 juni ska Tierps nya Allaktivitetshus/Ungdomens Hus i Möbeln stå klart ­- namnfrågan är ännu inte löst. Men annars rullar ombyggnadsprojektet på efter ritningarna, trots dagens långa leveranstider på så gott som allt byggmaterial.

edan från första början är ungdomarna själva involverade i Ungdomens hus-projektet. Här snickrar Mattias Forsberg, som går på Högbergsskolans byggprogram. (Jan Ivarsson från entreprenören TK-Bygg handleder och instruerar.)

edan från första början är ungdomarna själva involverade i Ungdomens hus-projektet. Här snickrar Mattias Forsberg, som går på Högbergsskolans byggprogram. (Jan Ivarsson från entreprenören TK-Bygg handleder och instruerar.)

Foto: Rolf Hamilton

Tierp2008-01-20 16:34
Kostnaden ser också ut att stanna på de knappa elva miljoner som aviserats.
- Ja, vi hade ett andra byggmöte i går och både tidsplan och budgetram verkar hålla, säger fritidsintendent Pia Holmgren, som håller i trådarna när det gäller den del som vikts för Tierpsungdomarnas fritidsaktiviteter.
- Jag hoppas vi ska kunna komma i gång med verksamheten redan under sommaren. Till en början - runt midsommar - kommer vi att vara ett mindre gäng som inreder och möblerar tillsammans.
Pia Holmgren har redan några ungdomar som vill var med och om ett par månader ska hon gå ut i skolorna och ragga fler intresserade. För hela konceptet bygger på att de som ska använda lokalerna engagerar sig och är involverade från första början.

Redan på idéstadiet för drygt ett år sedan skissade man upp vilka aktiviteter de nya utrymmena skulle ha plats för. Via en bred nationell enkät som Ungdomsstyrelsen genomförde hösten -06 hade kommunens politiker och tjänstemän fått raka besked om vad Tierpsungdomarna helst ville göra på sin fritid. Nu får man 523 kvadratmeter att förverkliga drömmarna på, en stor skillnad mot gamla fritidsgården Unkan. Till det redan generösa utrymmet kommer dessutom estetiska programmets 357 kvadratmeter, på kvällarna ska de lokalerna delvis också kunna användas för fritidsverksamheten.

Nu blir det it-kafé för de spel-och datorintresserade, och det blir musik och dans.
- Vi kommer att få tillgång till både replokaler och inspelningsstudios och vi planerar kurser i danser som hiphop och salsa. Precis som när det gäller Högbergsskolans musikrum så kommer vi också att kunna använda Centralskolans bildsal för skapande aktiviteter på kvällstid, säger Pia Holmgren.
Men en så mycket större verksamhet kräver också betydligt mer personal. Unkan hade 1, 25 tjänster, nu går Pia Holmgren själv in som föreståndare på 50 procent och får 3,25 fritidsledare till sin hjälp, två på heltid, två på 75 procent.

Med den bemanningen räknar hon med att kunna hålla fritidsgården öppen för kommunens tonåringar, från 13 och uppåt, alla dagar utom söndag och måndag mellan kl 17 och kl 21.30 på vardagar och fram till midnatt på fredag/lördag.
Tisdagar har man tänkt vika för funktionshindrade ungdomar i samma åldersgrupp. Det är den verksamhet som tidigare legat hos Studiefrämjandet som kommunen nu tar över.
För mellanstadiebarnen håller "fritidsklubben" öppet lite tidigare på dagen, mellan kl 13 och kl 17.
- Samtidigt får vi ju flera olika rum att vara i nu så vi kan vara mer flexibla och dela upp verksamheten och köra parallella aktiviteter när det behövs, säger Pia Holmgren.

Det som nu står närmast på tur, medan man väntar på att ombyggnaden ska bli klar, är att rekrytera personal.
- Jag vill kunna börja med det nu i februari. Det gäller att hitta fritidsledare med rätt kompetens och intresse för bland annat dans, musik och data. Hur fina lokaler man än har är personalen ändå det viktigaste.
När fritidsgården Unkan på Norra Esplanaden brann ned till grunden efter ett pyromandåd i somras fick kommunen ut ungefär 68 000 kronor på försäkringen. De pengarna ska nu gå till nya soffor och ett begagnat biljardbord, bland annat, i ... ja, vad ska huset heta?
- Det blir en namntävling nu i vår, lovar Pia Holmgren.



Förutom ombyggnaden av två av Möbelns våningsplan flyttas danslokalens entré och ett nytt trapphus byggs, där husets nya namn kommer att skyltas så att det syns från järnvägen. Entreprenören, Tierpsföretaget TK-Bygg, har tagit hjälp av elever från Högbergsskolans el- och bygg-program och just nu görs eldragningar för den nya rumsindelningen på plan 2.
På plan 1 behåller Tierps Hockey sina lokaler för dans, bingo, boule etc. Här har föreningen själva byggt om toaletterna. Här får också Högbergsskolans estetiska program sina nya utrymmen: två studios (den ena med akustik för inspelning), fyra övningsgrupprum, uppehållsrum, lärarrum mm.
På plan 2 blir det entré, it-kafé och personalrum. Avskiljt från it-delen ligger ett "allaktivitetsrum" (mysrum), där det bland annat ska gå att titta på film. Bakom mysrummet - och med fönster ut mot danslokalen som har full höjd till plan 3 - sträcker sig en stor, öppen, långsmal yta där det blir fik, med plats för biljardbord, kök att baka bullar och pizza i, och möjlighet att spela pingis och hålla på med andra aktiviteter. Längst bort på plan 2 hittar man ett "lugnrum" och den ateljé som Centralskolan disponerar på dagtid.
Biblioteket och de kommunala förvaltningar som är inrymda i Möbeln berörs inte av ombyggnaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!