Oklart vem som ansvarar för förorenad mark

Det råder oklarhet om vem som ansvarar för den förorenade marken vid bruket i Älvkarleö. Älvkarleby kommun anser att Stora Kopparbergs Bergslags AB bär ansvaret.

Tierp2008-04-16 00:01
Men företaget nekar till att ha någonsin haft verksamhet i området.

Sekler av industriell verksamhet har satt sina spår i marken vid Älvkarleö bruk. 1990 togs markprover som visade på höga halter av en rad giftiga tungmetaller, bland annat, bly, koppar, arsenik och kadmium.
För att klara det nationella miljömålet om en giftfri miljö kan ett 700 kvadratmeter stort område på norra delen av Älvkarleö nu behöva saneras.
- Eftersom det är ett industriområde är riskerna för människor inte så stora. Största faran är att metallerna läcker ut i älven och påverkar djur och växter som lever i vattnet, säger Kristina Petersson, miljöinspektör vid Älvkarleby kommun.

Enligt miljöbalken ska kraven att kartlägga och åtgärda föroreningarna i första hand riktas mot nuvarande eller tidigare verksamhetsutövare. Problemet är att de flesta verksamhetsutövare antingen har gått i konkurs, eller är saligen likviderade för länge sedan.
Undantaget är, enligt den ansvarsutredning som länsstyrelsen låtit utföra, företaget Stora Kopparbergs Bergslags AB, ett dotterbolag till skogskoncernen Stora Enso. Under den senaste hundraårsperioden ska företaget ha bedrivit verksamhet på flertalet av de berörda fastigheterna.

I sitt yttrande över ansvarsutredningen hävdar dock bolaget att det aldrig ägt mark i Älvkarleö.
- Det bolag vi talar om tillverkar färg och färgpigment till Falu rödfärg. Enligt registreringsbeviset har det aldrig haft verksamhet i Älvkarleö, säger Ulrik Johansson, bolagsjurist på Stora Enso.

UNT: Har man vänt sig till fel företag inom koncernen, eller förnekar du att något bolag inom Stora Enso-koncernen bedrivit verksamhet i området?
- Det är inte det frågan gäller. Mitt uppdrag har varit att svara på en fråga som ställts gällande Stora Kopparbergs Bergslags AB.
På kommunen är man något förbryllad över svaret.
- Vi kommer att titta noga på det svar de gett och ta en diskussion med länsstyrelsen. Om vi bedömer att det är fel företag får vi gå tillbaka till ansvarsutredningen, säger Kristina Petersson.

UNT: Vad händer om man inte lyckas hitta någon verksamhetsutövare?
- Det beror på. Ansvaret kan också falla på markägaren. Om man inte hittar någon kan kommunen också söka bidrag från Naturvårdsverket.
Fakta:
Älvkarleö Bruk


1659 grundades järnbruket på Älvkarleö i Dalälvens mynning. Under åren har en rad verksamheter bedrivits på området, bland annat sågverk, manufaktursmejda, fjäderfabrik och mineralullsfabrik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om