Ökat tryck på kvinnojourer

Kvinnojourerna i Tierp och Uppsala upplever ett ökat tryck från hjälpsökande kvinnor. Ärendena som behandlas på jourerna har framför allt blivit tyngre och mer svårlösta.

- Vi hjälper kvinnor att förstå att det är mannen som har våldsproblem och därför bör flytta, säger Kristina Forsberg vid kvinnojouren Freja i Östhammar.

- Vi hjälper kvinnor att förstå att det är mannen som har våldsproblem och därför bör flytta, säger Kristina Forsberg vid kvinnojouren Freja i Östhammar.

Foto: Lisa Gidlöf

Tierp2013-03-08 10:00

Kvinnojouren Liljan i Tierp har såväl Tierps och Älvkarlebys kommun som upptagningsområde. Under 2012 ökade deras kontakt med hjälpsökande kvinnor markant. Men enligt ordförande Barbro Wiklund handlar det inte om att så många fler kvinnor har sökt sig till dem, utan att det varit tyngre ärenden där det har krävts många samtal med flera av kvinnorna.
– De kvinnor vi har varit i kontakt med under förra året har behövt mycket stöd för att få bekräftat att de tänker rätt när de söker hjälp och tar avstånd från mannen. Vi jourkvinnor arbetar som personlig coach och följer dessa kvinnor så länge de behöver oss.

Sammanlagt 40 stycken nya kvinnor med totalt 23 barn har fått hjälp under 2012 av kvinnojouren Liljan. Barbro Wiklund är nöjd med de kommunala bidrag som jouren får årligen och hon menar att de har de resurser som krävs för att ta emot alla de kvinnor som kommer i kontakt med jouren.
– För andra året får vi nu 150 000 kronor, vilket är en höjning sedan tidigare. Enligt vårt avtal med Tierps kommun åtar vi oss bland annat att årligen utföra en föreläsningssatsning i årskurs 7 samt att vart annat år också satsa på gymnasiets år 1 och 2, säger hon.

Varje vår och höst håller kvinnojouren Liljan en grundkurs i jourarbete och genom detta brukar nya personer engagera sig ideellt. Idag är de 14 stycken aktiva jourkvinnor och de har även ett antal egna tolkar inom jouren som hjälper dem vid behov i kontakten med utländska kvinnor.
Kvinnojouren Freja i Östhammar har under de senaste åren fått 120 000 kronor i kommunalt bidrag, vilket enligt jourens ordförande Kristina Forsberg är tillräckligt för att betala hyran för skyddat boende och för telefonräkningar. Bidraget har sett likadant ut i flera år. Jouren har 12 stycken ideellt arbetande kvinnor och de har öppet året om, dygnet runt.

Ungefär 20 kvinnor om året söker hjälp hos jouren och bland dessa har ungefär 7 kvinnor och ett antal barn behov av det skyddade boendet. Kristina Forsberg ser en förändring gällande hur misshandlade kvinnor hanterar sin situation i dag jämfört med tidigare.
– Fler kvinnor vill bo kvar hemma och genom samtal hjälper vi dem att förstå att det är mannen som har våldsproblem och därför bör flytta. Vi upplyser om att männen kan få hjälp och det kommer faktiskt solskenshistorier med män som har sökt hjälp på mansmottagningen i Uppsala och blivit hjälpta, säger hon.

Uppsala kvinnojour har under de senaste åren fått drygt 1 miljon kronor från Uppsala kommun till sin verksamhet, vilket täcker kostnaderna för deras kontor och för två anställda. För den tredje anställda och för det skyddade boendet har de varje år sökt projektmedel från länsstyrelsen.
– Det går inte att göra en långsiktig och trygg planering för verksamheten eftersom vi inte vet hur mycket bidrag vi kommer att få för kommande år. Vi skulle behöva en anställd till men då behövs mer pengar. Om vi skulle få 3-årsbidrag skulle vi kunna bygga upp en mer långsiktig verksamhet och inte bara ta itu med det mest akuta, säger Susann Stambolidou Tellebo, jourrådgivare vid Uppsala kvinnojour.

Sedan 1 januari i år har 49 nya kvinnor sökt sig till Uppsala kvinnojour. Förra året kom totalt 195 nya kvinnor till jouren.
– Trots att kommunen har börjat arbeta mer med våldsutsatta kvinnor och män så ser vi på jouren en svag ökning av kvinnor som kommer hit. Detta visar på vilket stort samhällsproblem våldet mot kvinnor är, säger Susann Stambolidou Tellebo. 

FAKTA

Så mycket satsar kommunerna på sina kvinnojourer:

Tierp
2010: 86 000
2011: 135 000
2012: 150 000

Älvkarleby
2010: 22 000
2011: 40 000
2012: 40 000

Östhammar
2010-2012: 120 000 årligen.

Heby
2011-2012: 300 000 årligen (länsstyrelsebidrag).

Håbo
2010-2012: 130 000 årligen.

Uppsala
2010-2012: 1 010 000 årligen.

Knivsta kommun ingår som upptagningsområde för Uppsala kvinnojour.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!