Länsstyrelsen har till uppgift att övervaka hur fornlämningar berörs av byggande. Det förutsätter att alla kända fornlämningar finns registrerade och är bedömda. Med det underlaget kan länsstyrelsen pröva vad som kan göras för att ämningarna får vara orörda av byggande eller undersökas och tas bort.
Länsstyrelsen saknade dock en aktuell bild av fornlämningsbeståndet i Norduppland. Därför fick två fornminnesinventerare i uppdrag av kulturmiljöenheten att göra en inventering.
Konsulternas arbete har tagit tre år och det presenteras i rapporten Människans avtryck i landskapet. Resultatet bekräftar den tidigare kända bilden av äldre bebyggelse längs samtida vattenleder. Det understryker också järnets betydelse eftersom det finns talrika spår av järnframställning och transporter av järn. Inventerarna har bedömt en rad tidigare osäkra uppgifter och även kompletterat med uppgifter om lägen för medeltida boplatser. Undersökningen har varit koncentrerad till socknar i Tierps och Älvkarleby kommuner. Bland annat har ett nytt gravfält registrerats väster om Tierp och motorvägen. På andra platser har inventerarna, vägledda av uppgifter på kartor från 1700-talet, registrerat tingsställen, avrättningsplatser och marknadsplatser.
Resultat från fältinventeringar och arkeologiska undersökningar samlas i Riksantikvarieämbetets fornminnesregister Fornsök. Här finns information om fornfynd på 600 000 platser runtom i landet. Databasen används av myndigheter, forskare och allmänhet.