Ögonpatienter kan åter få vård i Tierp

Från 1 september ska patienter åter kunna erbjudas ögonsjukvård i Tierp. Under en vecka per månad ska en ögonsjuksköterska finnas på plats i köpingen enligt ett nytt förslag. Sköterskan ska också via ny teknik kunna kommunicera med läkare på Akademiska sjukhuset.

Vivianne Macdisi gläds över att ögonsjukvården åter ska kunna bedrivas lokalt i Tierp.

Vivianne Macdisi gläds över att ögonsjukvården åter ska kunna bedrivas lokalt i Tierp.

Foto: Nina Leijonhufvud

Tierp2016-03-15 19:58

– Jag är stolt och glad. Det har varit ett tufft utgångsläge eftersom inga privata aktörer vill etablera sig i Norduppland. Men vi vill satsa i Tierp och jag är angelägen att det kommer att bli så, säger Vivianne Macdisi, landstingsråd (S) och ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Uppsala läns landsting.

Sista mars i fjol stängdes ögon- och öronmottagningen vid Tierps vårdcentrum. I stället skulle patienter från Tierps kommun undersökas och behandlas på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Som skäl angavs att primärvården i och med det nya vårdavtalet för 2015 inte längre hade uppdrag att bedriva specialistmottagningar, utan skulle i stället inrikta sig på grundläggande vård och primärvård.

Kostsamma investeringar i modern utrustning och svårigheter att rekrytera personal var ytterligare orsaker till stängningen i Tierp.

Men nu har ett nytt förslag om lokal ögonsjukvård i Tierp tagits fram. Det handlar om ett pilotprojekt inom landstinget för att testa nya arbetssätt och använda ny teknik genom till exempel telemedicin där läkaren sitter i Uppsala men följer undersökningen och behandlingen via länk. Modellen för specialistvårdsstöd ska sedan kunna utvecklas för att stärka sjukvården i hela länet.

Flera förslag har funnits på vägen. Bland annat om ett mobilt team som ska komma till Tierp på bestämda tider. Men det har avskrivits med hänvisning till att det är svårt för äldre eller rullstolsburna patienter att ta sig in i en buss eller trailer. Utrymmet i bussen skulle också vara för litet för verksamheten.

I stället är planen att köra ut utrustning till Tierp och där bedriva verksamheten i en hyrd lokal. När arbetsveckan är över körs utrustningen tillbaka till Akademiska sjukhuset. I dagsläget finns ingen möjlighet att hyra lämplig lokal för ändamålet på Tierps vårdcentrum, så ögonsjukvården får ske på annan plats i centrala Tierp.

– Det handlar om en stor patientgrupp som vi vill kunna ge vård lokalt. Dit hör diabetespatienterna som har behov av de här undersökningarna, säger Vivianne Macdisi.

– Kräver behandlingen större kompetens får patienterna åka till Akademiska. Men det blir färre resor för dem. Den grundläggande vården sker i Tierp, tillägger hon.

Målet är att starta 1 september

Förslaget om ögonsjukvården i Tierp har ännu inte klubbats. Det ska presenteras för sjukhusstyrelsens arbetsutskott i april och det formella beslutet väntas i samma månad.

Två sjuksköterskor ska sedan rekryteras och målet är att verksamheten ska komma i gång 1 september.

Kostnaden för utrustning är beräknad till 789 000 kronor. Därtill kommer kostnader för lokaler, IT och transporter.

Vården kommer att bedrivas under tio av årets månader. Under två sommarmånader erbjuds ingen vård lokalt i Tierp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om