– Det här är en bred fråga som inte bara berör oss på kostenheten utan även andra delar av kommunen, förklarar Maria Leopardi, kostchef i Tierps kommun.
Två miljoner kronor motsvarar cirka 15 procent av kostenhetens livsmedelsbudget på 13 miljoner kronor.
– Det är mycket pengar, men vi tror att besparingen kan göras utan att några råvaror plockas bort från menyn, säger Maria Leopardi.
En viktig del för att minska svinnet är att komma åt elevernas attityder.
– Vi försöker minska uppläggen ute i matsalen. Det här gör en del elever oroliga och tror att maten är slut och kanske till och med väljer att gå någon annanstans och äta. Men vi fyller alltid på när det börjar ta slut och det finns alltid mat till alla, förklarar Maria Leopardi.
Hon förklarar att kommunen har ett uppdrag att lära eleverna kunskap om hälsa och en hållbar livsstil. Ett sätt att göra skulle kunna vara att schemalägga skollunchen för alla elever.
– Flera kommuner vi pratat med menar att man sett att schemalagda luncher haft en bra inverkan på elevers skolresultat, berättar Maria Leopardi.
Enligt Fredrik Holmgren, produktionschef på kostenheten, så lagas cirka 4 000 mål mat till kommunens förskolor, skolor, och äldreboenden per dag.
– Siffran varierar något. Här har vi jobbat en hel del under årets första månader för att hitta ett system som blir mera exakt för hur mycket vi ska tillaga, förklarar Fredrik Holmgren.
Enligt Maria Leopardi kostar matsvinnet i kommunen i dag runt 250 000 kronor per månad.
– Både genom inköp av nya maskiner för vakuumpaketering och bättre sätt att beräkna hur mycket vi ska tillaga kan vi minska svinnet men ändå behålla kvaliteten på de råvaror vi köper in. Det här påverkar även andra delar av verksamheten och gör att vi kan minska våra kostnader även där, säger Maria Leopardi.
Men har ni inte möjlighet att sälja överbliven skolmat till allmänheten?
– Det är ett bra alternativ som skulle kunna underlätta tillvaron för många, men för att få göra det krävs ett beslut i kommunfullmäktige. Senast frågan var uppe där sade man nej till det, förklarar Maria Leopardi.
I dag levererar Kostenheten mat till 34 enheter i Tierps kommun. Totalt finns det tio tillagningskök medan de övriga har så kallade mottagningskök.
Båda två tror att matsvinnet skulle minska om man antalet tillagningskök ökade.
– Ju närmare man är kunden när man tillagar mat desto enklare är det att ta tillvara på livsmedlen innan de blir svinn, men tillagningsköken har också bättre kapacitet när det gäller att spara mat, menar Fredrik Holmgren.