Nytt teknikcollege ska ge arbete

Hösten 2012 sker de första elevintagen till Teknikcollege Uppland. Där ska skolor, kommuner och företag samarbeta för att öka kvaliteten och attraktionskraften på tekniskt inriktade utbildningar.

Projektledaren Margaretha Sjöberg Boström.

Projektledaren Margaretha Sjöberg Boström.

Foto: Christer Bergström

Tierp2011-05-11 10:02

I Teknikcollege är det företagen själva som ställer kraven och står som en garant för kvalitén i innehållet av skolornas utbildningsprogram.

De företag som ingår i Teknikcollege påverkar utbildningen direkt och det är meningen att eleverna bättre ska lära sig hur ett företag fungerar.

Tar företagen i formen Teknikcollege över makten i skolorna?
– Nej, ambitionen är att de företag som finns inom ramen för Teknikcollege Uppland på ett nära sätt samarbetar med kommun och skolor, men även med högskolor och universitet i regionen, säger Margaretha Sjöberg Boström, projektledare för teknikcollege och energicollege i Uppland.

För ett år sedan skrev Tierps, Östhammars och Uppsala kommuner ett samarbetsavtal om Teknikcollege Uppland. I dagarna bildades den regionala styrgruppen och då blev det klart att dessa företag ingår i Teknikcollege Uppland:

I Tierps kommun finns Atlas Copco, Erasteel och Munters med. Östhammars kommun representeras av företagen Sandvik, Forsmarks kraftgrupp och Dannemora Mineral. I Uppsala ingår företagen Uppsala Bio, Vattenfall Värme och IF Metall. De skolor som ingår är Wilhelm Haglunds Gymnasium i Gimo, Högbergsskolan i Tierp, samt Uppsalaskolorna Fyrisskolan, Ekebyskolan och Uppsala praktiska gymnasium.
– Teknikcollege ökar kontaktytorna för alla inblandade parter, ger en kvalificerad yrkesutbildning och vi kan inte nog betona den starka kopplingen mellan företagen och utbildningsprogrammen. De företag som ingår i kompetenscentrat ställer upp med både praktikplatser och sommarjobb, det är alltså något som ökas med Teknikcollege. Med företagens medverkan ska kvalitén på utbildningsprogrammen höjas och göras attraktivare, säger Margaretha Sjöberg Boström.

På senare år har gymnasieskolor på grund av främst vikande elevunderlag haft svårt att fylla alla utbildningsplatser. Ambitionen med Teknikcollege är att åtminstone fylla alla platser. De utbildningsprogram som är föremål för Teknikcolleges verksamhet är teknik, industri, fordonsprogrammet och el- och energiprogrammet.

Det är olika hur många av dessa program varje skola har att erbjuda. Wilhelm Haglunds Gymnasium har exempelvis industriprogrammet. Uppsala praktiska gymnasium har alla fyra.
– Företagen har svårt att hitta kompetent personal. Det är brist på yrkeskompetent personal både inom industri- och energiföretagen i regionen, med den här satsningen hoppas vi få fram de jobb som behövs, säger hon.

Fakta Teknikcollege

Den regionala styrelsen för Teknikcollege i Uppland har representanter från Tierps, Östhammars och Uppsala kommuner, samt Uppsala universitet och näringslivet.

Ingela Pronchev, Regionförbundet, Björn Bylund, Uppsala kommun, Åsa Kassman-Rudolphi, Uppsala universitet, Hans Oscarsson och Roger Lamell, Östhammars kommun, Richard Grönlund, FKA, Magnus Lemoine, Högskolan i Gävle, Kenneth Karlsson, Munters, Karin Damberg, SKB, Micael Söderström, Atlas Copco samt projektledaren Margaretha Sjöberg Boström. Teknikcollege Uppland finansieras av SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB), genom mervärdesavtalet med Östhammars kommun under tre år, och förhoppningen är att certifieringen blir klar till hösten 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!