I fjol var det hederspris i kategorin Skolornas fredspris, i år en ännu finare utmärkelse.
– Vi får 27-januaripriset. Det tilldelas skolor som visat extra engagemang för att hålla liv i minnet av förintelsen.
Det säger Suzanne Chiverton, historielärare och sedan några år en av drivkrafterna och även ansvarig för toleransresorna till koncentrationsläger i Polen som blivit en vårtradition.
Hon tror att resorna och arbetet kring dem bidragit till att ge skolan priset. Varje år förbereds resan med flera seminarier, upplevelserna bearbetas både under färden och efter hemkomst.
– Det blev en väldig sammanhållning i gruppen.
Det säger Suzanne Chiverton om fjolårets resa. Reseberättelser därifrån har gjort starkt intryck på många skolkamrater och sannolikt gjort sitt till för att resan stadigt lockar fler deltagare.
– Vi erbjuder alla i årskurs tre att följa med. I fjol var det 19, i år blir det 27 och fyra lärare, i år även med större spridning över skolans program.
Årets resa äger rum 26-29 april och omfattar bland annat besök i lägren Auschwitz-Birkenau och Plaszów. Livet i Plaszów skildras i filmen Schindler’s list och ett besök i Oscar Schindlers fabrik ingår i årets reseprogram.
Emerichfonden bildades 1994 på initiativ av Emerich Roth. Han överlevde fångenskapen i fem olika koncentrationsläger under andra världskriget, är sedan 1950 bosatt i Sverige, har verkat som socialarbetare, är författare och föreläsare.
Nytt pris för arbete om förintelsen
Högbergsskolan har även i år fått pris från Emerichfonden för sitt engagemang att hålla minnet av förintelsen levande. Och toleransresan till Polen som är mångårig tradition lockar stadigt fler deltagare.
Historielärarna Suzanne Chiverton och Suana Mujkic på Högbergsskolan flankerar Caroline Engberg, Kristina Lundgren, Paula Lindberg och Jenny Vallinder, några av eleverna i den grupp som ska delta i årets toleransresa till Polen i slutet av april.
Foto: Anders Badner
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!