Nytt liv i verkstaden vid Ullfors bruk

Innanför dörrarna till snickeriverkstaden i Ullfors bruk har tiden stått stilla i nästan 80 år.Men nu ska Ullforsgruppen försöka få liv i de gamla maskinerna igen.

Dagny Jansson, Tore Ek, Ove Ivarsson och Birger Lindell från Ullforsgruppen ska försöka få i gång de gamla maskinerna igen

Dagny Jansson, Tore Ek, Ove Ivarsson och Birger Lindell från Ullforsgruppen ska försöka få i gång de gamla maskinerna igen

Foto: Marie Ström

Tierp2007-03-18 00:01
1929 lades verksamheten i Ullfors bruk ned. Dörren till den rymliga snickeriverkstaden, som användes av bruket, stängdes i samma veva. Sedan dess har den i stor sett förblivit låst.
- När husen på bruket renoverats har verkstaden använts lite. Men allt är i princip kvar som det var på brukets tid, säger lantbrukaren Tore Ek som äger snickarverkstaden.

Innanför dörren råder en annan tid. I taket hänger medar och på det slitna trägolvet står maskiner och verktyg som inte använts på åtskilliga år. På husets kortsidan finns en "vällingklocka" som med sin klang talade om för arbetarna när det var dags för matrast. På fönsterbrädorna samsas gammalt slipdamm och döda flugor om utrymmet. Utanför fönstret forsar ån fram.
- Maskinerna drevs med vattenkraft. Vattnet gick här under verkstaden då, säger Ove Ivarsson och pekar på en lucka i golvet.

En gång i veckan samlas representanter från Ullforsgruppen för att göra i ordning verkstaden. Tanken är att snickeriverkstaden ska visas upp för allmänheten redan i sommar.
- Helst vill vi få i gång maskinerna till dess också. Det verkar inte så svårt. Trots att de inte använts på så länge är de väldigt välbevarade, säger Birger Lindell.
Ingen vet exakt hur gammal verkstaden är. På murstocken står årtalet 1805 ingraverat, men Dagny Jansson från Ullforsgruppen tror att bygganden kan vara äldre än så.
- Från början var det brukskontor. Men sedan, när jordbruket kom i gång här på allvar, behövde man en verkstad, säger hon.

Ullforsgruppen startade för drygt tio år sedan. Då befann sig en stor del av bruksbyggnaderna, som i dag är privatägda, i långt gånget förfall. Ett flertal hus revs även. Ullforsgruppen har sedan dess kämpat för att bevara och utveckla den historiska miljön. Förutom snickeriverkstaden ska den gamla vita arkivboden på bruket göras i ordning.
- Vi ska ha lite verktyg och utställningar i den, säger Dagny Jansson.

Boden byggdes som arkiv efter den stora branden i början på 1900-talet. Men när Kopparberg tog över bruket flyttades dokumenten över till ett arkiv i Falun. Från 1920-talet till slutet av 1960-talet förvarades i stället lik i boden.
- Man gick förbi den med vördnad. Och om man visste att någon särskilt respektingivande herre låg där skyndade man sig snabbt förbi, säger Dagny Jansson som är uppvuxen på bruket.
FAKTA
1647 fick brukspatron Henrik Lemmens drottning Kristinas tillåtelse att anlägga ett stångjärnsbruk i Ullfors.
1733 köper Charles De Geer bruket.
På 1800-talet går Ullfors bruk samman med Strömsbergs, Västlands och Hillebolas bruk och bildar Strömsbergsverken. Industrikoncernen ägs först av greve Baltzar, sedan Julius von Platen och från 1890-talet av greve Axel Wachtmeister.
1920 såldes Strömsbergsverken till Stora Kopparbergs Bergslags AB och 1929 lades Ullfors bruk ned helt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om