Nytt kafé öppnar i Tierp

På lördag får Tierpsborna något som de länge sagt sig sakna i köpingen, ett kafé. I en rad enkäter är det fikamöjligheter som efterlysts, särskilt när kommunen frågat ungdomar om vad de prioriterar på fritiden. Men Wissam Hamze, som nu vågar satsa, tänker sig kunder i alla åldrar.

Foto: Ann Svalander

Tierp2007-07-06 00:01
­- Absolut, jag tror inte att det bara blir ungdomar som kommer. Och det är roligast om det är blandat.
Lokalen i Centrumhuset, på hörnet mot stationen, har han sneglat på i ett och ett halvt år nu innan kontraktet kunde skrivas sedan huset bytt ägare och han kunde få komma i gång med att skaffa alla tillstånd. Det har dragit ut på tiden, dels har nya EU-regler komplicerat bilden:
- Och så har jag gift mig och min fru kom hit till Sverige alldeles nyligen. Då fick jag ju skjuta upp invigningen av kaféet lite grann för att vara med henne.
20-åriga Rima kommer från Libanon till ett nytt liv i Tierp. Det gjorde Wissam, som är palestinier men född i Libanon, själv när han var tolv. Kanske var det lättare då, han fick kompisar och har gått i skolan i Tierp. Men Rima har åtminstone svägerskor och svärmor att umgås med på modersmålet - och tur är det för nu är Wissam ordentligt upptagen den närmaste tiden.

Café Corner, dekalerna kom upp på fönstren i onsdags kväll. Kafé Hörnan hette Wissams förra ställe - det han drev i Härnösand. För han har inte varit Tierp riktigt trogen all de här 20 åren. Först flyttade han till Hudiksvall, så till Härnösand, sedan till Hudiksvall igen. Men från Härnösand körde han hem hit till familjen varje helg, så den nära kontakten fanns där hela tiden.
Wissam Hamze har jobbat i restaurangbranschen sedan plugget, det slumpade sig så - han började på brorsans pizzeria. Så han vet vad han ger sig in i nu, mycket jobb kan han räkna med i starten. Särskilt som han tänkt sig att hålla öppet alla dagar från förmiddagen och fram till kvällen.
- Men kanske ändrar jag tiderna senare när jag ser hur folk vill ha det, kanske är det inte heller lönt att ha söndagsöppet, det får visa sig.
I sommar har han en timanställd och så ska syrran hjälpa till. Och det kan nog behövas, för det krävs mer än en kopp kaffe och en kaka av ett kafé i dag, espressodrinkar, mackor, pastasallader ... förutom glass och bakverk då förstås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om