Nytt kafé öppnar i Strömsberg
Strömsbergs bruk glöms för lätt. Bruket vill upp på samma nivå som de stora uppländska bruken Österby, Lövsta och Forsmark. Invånarna jobbar hårt för att uppgradera Strömsberg så att fler kan besöka det bäst bevarade bruket i Uppland.
- Det kommer många turister till bruksvandringar och andra aktiviteter här i Strömsberg. Det är mycket som händer här. Alla vill fika när man åker till ett sånt här bruk. Men det finns inget här att sätta sig ner på, säger Lisa Ekenkrona, en av initativtagarna. Vi ska ha öppet nu i sommar fredag-söndag men tanken är att vi ska ha öppet när det händer något på bruket, till exempel på julmarknaden. Premiären skedde i påskhelgen.
Kaféet drivs helt ideellt och det är fem familjer som står bakom - Ekenkrona, Badner, Bjurvald, Lund och Form. Man ska turas om att köra varsin helg. Man bakar själv kaffebrödet och det blir hemmagjorda fantasiskapelser som inte går att få på andra fik - vad sägs om hjortroncheesecake eller varför inte Lisa Ekenkronas egen mandelform med chokladtryffel, kolaknäck och hasselnötter. Mycket kalorier blir det. Men de går man kanske av sig under bruksvandringen.
- Vi bakar allt hemma men får ingredienserna betalda av kaféet.
Lisa är också krukmakare och upprinnelsen till kaféet kom när hon och ett par andra hantverkare ansökte om att få vara med på kommunens konstrunda. Det blev avslag och då tänkte man - vi ställer ut ändå. Och öppnar kafé samtidigt.
"KONTOR" står det ovanför ingången. Det gamla brukskontoret får man låna gratis av Strömsbergs industriminnen.
- Men alla föreningar jobbar för bruket, säger Lisa Ekenkrona. Det gäller även Strömsbergs IF och Strömsbergs Bruksgille, som är detsamma som hembygdsföreningen.
Lotta Lund är uppväxt i och återflyttad till Strömsberg och brukar leda vandringarna.
- Bruket behöver ett eget kafé. Och magen behöver något.
Hon är medveten om att Lövsta. Österby och Forsmark är större och har en helt annan ekonomi att stödja sig på.
- Men det här bruket är så speciellt, Upplands bäst bevarade vad gäller industribyggnader.
Första öppetdagen, långfredagen, hade man väntat sig ett femtiotal kafégäster.
- Det kom 150-170, säger Lisa Ekenkrona stolt.
Hon säger att det inte är något självändamål att kaféet drivs ideellt.
- Vi tycker det är jätteroligt allihop. Men finns det någon intressent som vill ta över och driva det så är vi öppna för det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!