Nytt hjälpprojekt för Bosnien

Nu ska även anhöriga och volontärer utbildas till personliga assistenter i Bosnien. Bakom projektet OAZA står bland andra Saida Bekic från Tierp, som ska åka dit och dra i gång arbetet.

Saida Bekic sprider svenska modeller i arbetet med funktionshindrade i Bosnien.

Saida Bekic sprider svenska modeller i arbetet med funktionshindrade i Bosnien.

Foto: AnnaLena Pettersson

Tierp2005-03-03 00:00
I tre år har det förra projektet Mjedenica genomförts i Sarajevo i Bosnien. Projektet går ut på att vidareutbilda personal från Bosnien som arbetar med funktionshindrade.
-Huvudtanken är att ändra attityden som finns till den här utsatta gruppen människor, säger Saida Bekic.
I stora delar av Centraleuropa har omhändertagande av funktionshindrade endast varit förvaring på institutioner.
—Till och med att översätta funktionshindrade till bosniska var svårt, berättar Saida Bekic. Nu har vi fått en jättebra översättning som betyder att funktionshindrade inte är handikappade.

Betonar humanitet
Det som är bra med den översättningen är att den betonar att människor med funktionshinder kan leva ett normalt liv med lite hjälp.
Saida Bekic betonar att det är den svenska modellens humana arbetssätt som man vill föra över till den bosniska personalen.
—Det har gått jättebra! Det har varit ett mycket lyckosamt projekt, säger en nöjd Saida Bekic.

Anhöriga och volontärer
I det nya projektet ska de utbilda anhöriga och volontärer som brinner för sin uppgift att ta hand om utvecklingsstörda i Sarajevo och ge dem en bättre och friare tillvaro. De vill också utbilda dem så att de sedan ska kunna ha det som försörjning senare och inte behöva arbeta ideellt. I det första steget ska 20 anhöriga och tolv volontärer utbildas.

Tierps kommun bidrar
Saida Bekic knöt under det förra projektet kontakt med OAZA, som är en ideell organisation av volontärer och anhöriga och det är dem hon samarbetar med nu.
Projektet bekostas av sponsorer. Tierps kommun, Svenska institutet och flera privatpersoner och privata organisationer har ställt upp och bidragit.
—Många av de privata sponsorerna ställer upp eftersom de tycker att det är ett bra och viktigt humanitärt arbete vi håller på med, säger Saida Bekic. Vi har redan en del sponsorer, men måste söka fler.
Projektet ska också växa. Ett ytterligare steg som ska tas är att föra vidare utbildningen till Kroatien.
Den svenska modellen, som hon pratar om, det sätt som vi i Sverige tar hand om funktionshindrade på, är den mest humana i världen, anser Saida Bekic.

Alternativa boenden
Något som kommer att komma i gång snart är försök med alternativa boenden i Sarajevo. Förut har gruppboenden inte varit ett alternativ i Bosnien men efter ett studie­besök i svenska gruppboenden är ett försök på gång.
-Det finns inte någon lag i Bosnien om hur man ska ta hand om de funktionshindrade. Många bosniska politiker var och lyssnade på de föreläsningar vi ordnade i samband med det förra projektet, så nu sker det kanske en föränd­ring, säger hon.
Dessutom påpekar hon att Bosnien kommer att ändra sin attityd i den här frågan eftersom de måste anpassa sig till europeisk standard för att komma med i EU.

Bakgrund


Projekten inleddes på institutionen Mjedenica i Sarajevo för ett drygt år sedan. Saida Bekic var där på studiebesök och såg att personalens resurser var för små och att barnens liv var isolerat.
Det är fortfarande skambelagt att vara funktionshindrad i Bosnien och många hamnar på institutioner. Det Saida Bekic har gjort i sina projekt är att överföra det svenska, mer humana tankesättet till personal som har hand om funktionshindrade i Bosnien.
Intresset från personalen i Bosnien har varit stort. De har hela tiden varit medvetna om att det går att ge dem ett mer normalt liv, men behövde kunskap om hur man genomför det i praktiken.
Studiebesök både i Sverige och i Bosnien har varit en del av utbildningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om