Mycket har förändrats i skogsmarkerna i Nolmyra, söder om Tämnaren. Efter att alla granar fälldes under en månad i somras förvandlades området till en öppen lövskog med björk och asp.
– Det går knappt att känna igen sig här jämfört med tidigare. Jag hade inte anat att det fanns så mycket björkar gömda bland granarna, säger Anna Kolmert Boström, som är miljöspecialist på Stora Enso Skog.
Förutom att gallra bort barrträd, har flera träd även ringbarkats eller kapats av på mitten. Detta för att skapa ett smörgåsbord av död ved som gynnar insekter och fåglar.
Åtgärderna har skett i samarbete med Naturskyddsföreningen, som sedan många år driver Projekt Vitryggig hackspett. Bergvik skog äger marken, medan Stora Enso Skog har utfört arbetet och Skogsstyrelsen finansierat åtgärderna. Även privata markägare i trakten har tecknat naturvårdsavtal för att spara lövskog.
– Det är kul att vi gör det här projektet gemensamt. På så vis kan vi få ihop stora arealer mark, säger Ellen Salomonsson från Skogsstyrelsen.
För hundra år sedan fanns den vitryggiga hackspetten i större delen av Sverige, men under 1900-talet minskade artens utbredningsområde kraftigt. Numera är den hotad på flera håll i norra Europa och i Sverige är den särskilt utsatt. Orsaken är det mångåriga skogsbruk som har dominerat landskapet och som inneburit att lövskog har bekämpats aktivt.
Kristoffer Stighäll driver Naturskyddsföreningens projekt för att bevara vitryggig hackspett och har försökt vända trenden under många år. Fortfarande krävs omfattande restaureringar av lövskogar för att behålla arten i landet.
– Vi hoppas att fler tar efter och gör på samma sätt som Stora Enso har gjort här vid Tämnaren, för det fungerar verkligen. I Finland har vitryggen varit lika hotad som i Sverige, men där har man lyckats bättre med att få den tillbaka genom att gallra bort gran. På så vis har man gått från att ha 10 till 120 häckande par sedan 90-talet, säger Kristoffer Stighäll.
I Sverige har utvecklingen varit motsatt och i år häckade endast 4 par i landet.
– Ändå var det ett rekord på flera år och vi blev först väldigt glada. Men tyvärr misslyckades två av paren. Samtidigt hade vi den första häckningen vid Dalälven på 19 år, vilket var fantastiskt kul, säger Kristoffer Stighäll.
Totalt har Bergvik Skog avsatt 10 000 hektar skogsmark för projektet för att där skapa miljöer som passar vitryggen. Dessa områden är geografiskt spridda från Värmland i väster till Uppland i öster.
Naturskyddsföreningen har tidigare släppt ut fågelungar från avel på olika håll i Värmland och Uppland. Skogarna vid Nolmyra står nu på listan över tänkbara områden inför nästa års utsättning.