Nyrenoverade Tolfta kyrka öppnas igen

Sedan september har Tolfta medeltida gråstenskyrka utanför Tierp varit stängd. Skälet är att den rustats för framtiden. Men på söndag återinvigs kyrkan igen.

altartavlan är målad av den lokale konstnären Ryno Frieberg

altartavlan är målad av den lokale konstnären Ryno Frieberg

Foto: Christer Bergström

Tierp2010-12-18 08:54

Den stora förändringen är att Tolfta kyrka fått ett nytt ekonomiskt och miljövänligt värmesystem, nämligen bergvärme. Dessutom har kyrkan elsanerats. Alla gamla elledningar och kablar från år 1947 som var föråldrade och i längden farliga har bytts ut mot nya. Med det nya energisystemet mår kyrkan mycket bättre och när kyrkoherden Kristin Elf berättar om skillnaden före och efter det omfattande arbetet att sätta in bergvärme samt att byta ut elkablar, lyfter hon fram flera poänger. Några av dem är:

Det gamla systemet med elradiatorer gav en torr och snabb värme som i längden riskerade att skada både målningar och träsniderier. Värmen från bergvärmepumpen som leds in i kyrkan där den är vattenburen och ger en mildare och miljövänligare uppvärmning. Värmen är inte för torr, inte heller för fuktig utan helt idealisk för kyrkmålningar och träsniderier. Dessutom kommer kyrkans besökare att uppleva den nya värmen som skönare och behagligare än den gamla. Den direktverkande elen var dyr och tveksam utifrån miljöhänseende. Bergvärmen kostar visserligen 2,8 miljoner kronor att installera. Men den kostnaden tjänar församlingen in på tolv år.

Tack vare elsaneringar badar kyrkan och dess målningar i ett nytt ljus. När församlingen bytte ut alla gamla slitna kablar bytte man samtidigt ut den gamla belysningen mot ny energisnål LED-belysning.
– Tolfta kyrka har gjort sig ett namn för de fina kyrkmålningarna. Det känns så bra nu när kyrkan rustats och med den nya belysningen så har målningarna fått nytt liv. Det känns fint med tanke på kommande dop, vigslar, begravningar, gudstjänster och andra aktiviteter som kommer att hållas i kyrkan, säger Eivor Englund, ordförande i Tolfta församlings kyrkoråd.

Kyrkan har varit föremål för omfattande ingrepp under arbetet att ersätta det gamla energisystemet med det nya. Bland annat har sponten i kyrkans gamla trägolv försiktigt sågats upp och lagts tillbaka, värmerör har lagts under golvet. Det har borrats tre hål för bergvärme och rörschakt i gångarna på kyrkogården. Rör och ledningar har därmed lagts ner och dragits cirka 100 meter i en utvändig kulvert från apparatrummet i det gamla garaget via gångarna på kyrkogården och upp till kyrkan.
– Men man ser ingenting om av de omfattande ingreppen. Vi har till exempel undvikit att borra hål i de kalkväggarna och de nya lamporna har vi monterat så att de inte skadat målningarna, säger projektledaren Curth Andersson vid VVS-Gruppen.

I nära 700 år har Tolfta kyrka stått i bygden. Bara vid ett fåtal tillfällen under alla dessa år har dörren tillfälligt bommats igen för restaurering eller andra ingrepp. Så skedde exempelvis år 1947 när kyrkan fick el. Då drogs elkablar in och korets utseende förändrades. Det var då den lokale konstnären Ryno Frieberg skapade och utförde altaruppsatsen. Altartavlan är förgylld så att reliefverkan uppstår. Tavlans mittparti föreställer måltiden i Emmaus efter Jesus uppståndelse som den skildras i Bibeln.
– Det stora arbetet har varit bytet av alla dessa kablar från 1947. Förbättringen av belysningen är ett led i vårt tillgänglighetsarbete. Även personer med svag syn ska kunna se ordentligt, säger Kristin Elf.

Tolfta kyrka är omnämnd i dokument från 1314. Kyrkans målningar är unika och välbevarade. De är gjorda av en okänd mästares hand, men valet av motiv och ornamentering tyder på att konstnären hörde till den så kallade Tierpsskolan. Bland motiven har särskilt ett par änglar med varsin nyckelharpa dragit till sig uppmärksamhet.

Återinvigningen sker på söndag och börjar kl 11.00.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om