Nykterhetsrörelsen i Tierp växer
IOGT-NTO är en folkrörelse på frammarsch. Nu ser man också en föryngring inom medlemskåren i Tierps nykterhetsrörelse med en nysatsning på barn och ungdomar.
Fokus har länge legat på Uppsala när det har handlat om länet och man insåg att man behövde komma bort från den centraliseringen och skapade Nordupplandsgruppen. Seth Åberg arbetar nu i området Tierp- Älvkarleby-Östhammar.
— I fjol fick IOGT-NTO 12 000 nya medlemmar, det är en ökning med 25—30 procent. Här i Tierp är det framför allt tydligt att fler yngre kommer till oss, säger han.
— Vi tappade ett par generationer när vi inte hade någon nyrekrytering nästan alls och majoriteten av medlemmarna började komma upp i 70-årsåldern. Nu har det vänt. Min teori är att i takt med att alkholkonsumtionen ökat - den har inte varit högre på 100 år — så blir problemen synliga och tydliga och man känner att man måste ta ställning. Många har helt enkelt tröttnat på alkoholkulturen.
Ännu en förklaring till att nykterhetsrörelsen åter skulle kunna bli en folkrörelse är att invandrarna upptäcker den här "vägen in i samhället".
— Man vill bli en del av det svenska samhället och i många kulturer dricker man ju ändå inte alkohol så då känns den nyktra formen av gemenskap naturlig.
Även om det nu sker en föryngring i Tierps medlemskår så är det på de vuxna som nykterhetsrörelsen satsar.
— För de ungas skull, för när ungdomar dricker finns det någonstans i kedjan en vuxen som inte tar sitt ansvar. Vi ordnar gratis föräldramöten i skolan och försöker föra ut den senaste forskningen kring hur man som vuxen kan komma åt problemen och skydda barnen.
IOGT-NTO har också arrangerat två studiedagar för lärare under det här läsåret, den senaste hölls i går på Aspenskolan.
— Den ideella sektorn måste samarbeta med den offentliga sektorn, annars blir det inget resultat, säger Seth Åberg.
— Tyvärr drar kommunen inte full nytta av vad frivilligkrafterna kan åstadkomma. Vi skulle kunna göra mycket mer om man oftare lät oss komma in som en resurs och remissinstans. Men man glömmer bort att fråga oss.
Den lokala nykterhetsrörelsen har under våren fått särskilda pengar från landstinget för att utbilda ungdomsledare, vuxna som kan stötta de nytillkomna unga i deras verksamheter. Inom ungdomsförbundet, UNF, är det de unga själva som bestämmer vad de vill göra i föreningarna, men det behövs vuxna som kan guida och svara för kontinuiteten.
— Hade vi bara fem vuxna som var beredda at hjälpa till så skulle vi kunna starta ungdomsverkamhet på en gång både här i Tierp och i Månkarbo och Västland. Lokalerna har vi, säger Seth Åberg.
När det gäller de yngre barnen, upp till 13, är verksamhet redan på gång. I Tierp kommer man att starta en avdelning av IOGT-NTO:s juniorförbund - Junis — med filmklubb och disko.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!