Nyckelharpsmusik på export
Eric Sahlström-institutet i Tobo tar den svenska nyckelharps-musiken till kontinenten i samarbete med två skolor där.
Esbjörn Hogmark och Håkan Larsson, båda från Eric Sahlström-institutet i Tobo, samt fullmäktiges ordförande Bo S Englund (s), presenterade samarbetet mellan ESI och folkmusikinstitut i Tyskland och Italien.
Foto: Anders Badner
- Italienarna vet inte att nyckelharpan finns eller vad det är. Det säger Esbjörn Hogmark när han och Håkan Larsson från Eric Sahlström-institutet presenterar samverkansavtalet tillsammans med Bo S Englund (s), kommunfullmäktiges ordförande i Tierp.
I detta högtidliga sammanhang har den sistnämnde fått ikläda sig rollen av borgmästare, för att matcha sina kollegor i italienska Forlimpopoli och tyska Eiterfeld. Om han är borgmästare endast till låns, så finns det ändå stora likheter mellan orterna och skolorna.
Forlimpopoli och Eiterfeld är landsbygdskommuner, storleksmässigt jämförbara med Tierp. Och de båda skolorna, Scuola di musica popolare respektive Burg Fürsteneck har liksom institutet i Tobo status som folkmusikcentrum med nationellt uppdrag.
- Det kommer att bli en naturlig utveckling för nyckelharpan, säger Håkan Larsson om att instrumentet nu kan få fler utövare i nya länder och i nya musikformer och genrer, liksom att svenskarna kan sprida sin folkmusiktradition. Han berättar att intresset på kontinenten främst riktas mot medeltida och barockmusik.
Genom samarbetet vill skolorna också lära sig mer om nyckelharpans ursprung. Trots att instrumentet är relativt okänt bland nutida italienare finns det belagt från tidiga 1400-talsmålningar och ännu tidigare i Tyskland. Och när det gäller Sverige säger Esbjörn Hogmark:
- Vi är mer och mer benägna att tro att den bara funnits i Uppland.
I avtalet, som godkänts av kommunstyrelsens arbetsutstkott i Tierp, står bland annat att skolorna ska bygga nätverk, stödja utbyte av lärare, elever och adminstrativ personal samt utbyta erfarenhet om metodik och kursupplägg. Kommunerna ska stödja utbytet mellan skolorna, men förhoppningen är att avtalet inte bara ska ge musikaliska utan även andra kulturella kontakter mellan orterna.
- Avsikten är att skapa nätverk på skilda nivåer, säger Bo S Englund.
Utöver avtalet mellan kommunerna skissar de tre skolorna på en gemensam ansökan om EU-stöd inom ramen för Grundtvig-programmet. Det handlar om livslångt lärande, särskilt med sikte på vuxenutbildning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!