Nybakat ger liv vid Vendelsjön

Östra sidan av Vendelsjön har i lång tid levt ett undanskymt liv. Men nu börjar där hända saker.

Karin Gerhardt har investerat i en tysk stenugn.

Karin Gerhardt har investerat i en tysk stenugn.

Foto: Christer Bergström

Tierp2012-12-16 17:49

I somras öppnade Ängslyckans café och nu under tredje advent invigdes kaféets bakeri. Byn Ål har därmed fått Ängslyckans café & bakeri. Lägg till detta närmaste grannens produktion med nötkreatur och kravodlade grönsaker; folket i byn börjar se framtiden an med förnyad tillförsikt.
– Ett kafé med bakeri i Ål! Det kunde jag aldrig tro, inte ens i mina vildaste fantasier. Vi är jättestolta att berätta för vänner och bekanta att det finns ett kafé med bakeri här, säger Margaretha Edén när hon kliver in i kaféet den här söndagen tredje advent för att vara med på invigningen.

Margaretha Edén har bott i byn i hela sitt liv och hon kommer i sällskap med Lovisa Mattsson som är sambo med hennes son.
– På västra sidan av Vendelsjön finns gatlyktor och en del service. Vi som bor här på östra sidan saknar gatubelysning och måste ta bilen till allt. Många har två bilar för att klara av att bo här. Vi har över en mil till närmaste affär och en mil till dagis. Till ett kafé har vi tidigare haft ett par mil, säger Lovisa Mattsson som nu har omedelbar närhet till Ängslyckans café & bakeri.

Ängslyckans café & bakeri ligger mitt i Vendelbygdens starkaste kultur- och fågellivstrakter, på andra sidan sjön ligger Vendels kyrka. Men Ål ligger en bit bort från allfarvägar. Skyltar som visar vägen till kaféet lyser med sin frånvaro och på vägen ut ringer jag några gånger till Karin Gerhardt och Anders Arnell som driver rörelsen för att få vägbeskrivning. Västra Ekeby, Östra Ekeby, Husby, Åker, Knypplan är några orter man åker förbi. Väl framme syns en skylt som visar att vi är framme. Här ligger också Varggropens fågeltorn på södra spetsen av Vendelsjön, bara en kvarts biltur från E4:an.

Vid ett bord sitter Lars-Erik Larsson från Storvreta, med kikare på bordet. Han är fågelskådare och kom till Vendelsjön redan i tidig gryning för att titta på fåglar. Han åker ofta ut hit till fågeltornet och en dag som denna när bakeriet invigs vill han passa på att ta en fika och köpa lite bröd.
– Det finns många trevliga miljöer på vägen mellan Uppsala och Vendeltrakten. Jag gillar natursköna Knypplanvägen, säger Lars-Erik som alltid varit intresserad av fåglar.

För Karin Gerhardt och Anders Arnell är några ledord i verksamheten personligt, småskaligt och hantverksmässigt.
– Vi satsar på att baka surdegsbröd, mellan tio och femton olika sorter. I vinter har vi öppet på fredagar, säger Karin Gerhardt som väljer namnet bakeri hellre än bageri; hon är ju ingen bagare men kan baka!

Innan har folket i Ål hört kyrkklockorna från Vendels kyrka och bingoutropen från Ottarsborg när IK Rex har bingo. Om vinden ligger på. Nu känner de doften av nybakat surdegsbröd och värmen från den nya stenugnen, om de bara kommer tillräckligt nära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!