Nya sommarjobb som egenföretagare

Efter en veckas introduktion är 30 ungdomar i Tierps kommun nu i gång och ska under tre veckor driva egna företag inom ramen för projektet Roligaste sommarjobbet. Kommunen ser projektet som ett komplement till annan feriepraktik.

Tierp2013-07-08 20:06

Bakom projektet står företaget Indivator och i år deltar bland annat kommunerna Heby, Tierp, Östhammar och Uppsala. Respektive kommun står för startkapitalet till de unga entreprenörerna, 2 000 kronor till varje deltagare. Därutöver betalar kommunerna för Indivators kick-off-utbildning och den coachning sommarföretagarna får under projekttiden. För Tierps kommun handlar det om totalt ungefär 160 000 kronor för årets fyra veckor med Roligaste sommarjobbet.

Det har hörts kritik om att kommunernas insatser i Roligaste sommarjobbet ger förhållandevis litet utbyte i antal arbetstillfällen och att fler traditionella feriejobb eller sommarpraktikplatser skulle vara att föredra. Den kritiken håller inte Per Jonsson, chef för Medborgarservice i Tierps kommun med om.
– Det här är ett komplement till de vanliga feriearbetsplatserna. De kostar ju också en del i löner och handledning. Vi har inte möjlighet att ta emot fler sommarjobbare, så det är viktigt att någon annan kan ta emot dem, säger han.

Utöver de 30 platserna i Roligaste sommarjobbet i Tierp erbjuder kommunen i år totalt 70 feriepraktikplatser i två tvåveckorsperioder för ungdomar mellan 16 och 19 år. Feriepraktiken ger en lön på 3 540 eller 4 380 beroende på praktikantens ålder. De unga entreprenörerna i Roligaste sommarjobbet får 2 000 kronor i startbidrag för sitt företag, men garanteras ingen annan inkomst utöver vad de kan jobba in själva. Projektledningen har till och med rätt att kräva tillbaka startkapitalet från de deltagare som bedöms inte ha ansträngt sig tillräckligt i sitt företag, rest bort eller som misskött sig på något sätt.

– De kan inte bara komma hit för pengarna.
Det säger Henrik Bosaeus, ansvarig handledare för Roligaste sommarjobbet i Tierp och Östhammar.
– Främsta syftet är heller inte att tjäna pengar, utan att få insikt om och lära sig att driva företag. Vi har haft deltagare som dragit in 15 000 kronor på de här veckorna, men det är också väldigt många som inte drar in så mycket pengar, säger han.

De 30 deltagarna i årets projektomgång i Tierp har bildat 18 olika företagsgrupper. Dominerande företagsidéer är hushållsnära tjänster exempelvis trädgårdsarbete, några ägnar sig åt försäljning, ett företag erbjuder sig att rasta hundar, där finns en frisör och några som planerar olika event.
– Vi har egentligen inga krav på vad de ska syssla med, bara det är lagligt, säger Henrik Bosaeus.

Roligaste sommarjobbet

Roligaste sommarjobbet drivs i år i följande kommuner i UNT:s spridningsområde (antal tillgängliga platser inom parentes): Heby (20), Tierp (30), Uppsala (80), Östhammar (20). Projektet finns i ytterligare ett antal kommuner i Uppsala län, Stockholmsregionen och Dalarna. Introduktionsveckan avslutades med ett draknäste där deltagarnas företagsidéer bedömdes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!